Noul contract colectiv de muncă în Sănătate. Principalele prevederi
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În comunicat se vorbeşte şi de 'ameninţările constante'
În comunicat se vorbeşte şi de 'ameninţările constante'
Noul contract colectiv de muncă, pentru perioada 2019-2021, în sectorul sănătate semnat, sâmbătă, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi reprezentanţii sindicatelor stabileşte ajustări legate de drepturile şi îndatoririle salariaţilor, armonizându-le cu noile prevederi legale. 

"Este primul contract de muncă semnat după legea salarizării. Documentul este important pentru ca stabileşte ajustări legate de drepturile şi îndatoririle salariaţilor, armonizându-le cu noile prevederi legale. Contractul colectiv de muncă preia şi noul regulament de sporuri. În anul 2018, am desemnat o comisie care a reluat negocierile cu sindicatele, acestea fiind suspendate din 2016", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Contractul colectiv de muncă este documentul care stabileşte drepturile şi obligaţiile, timpul de muncă şi cel de odihnă ce revin salariaţilor din unităţile sanitare. Este un instrument important pentru asigurarea unui nivel corespunzător de protecţie socială a salariaţilor. Contractul colectiv de muncă la nivel naţional asigură garanţii pentru încheierea contractelor colective de muncă la nivel de unităţi, se menţionează în comunicatul MS.

Citește și Alegere dificilă pentru medici: Salariu uriaș sau apartament

Potrivit Federaţiei Sanitas, "contractul era în mare măsură negociat, sâmbătă fiind discutate doar articolele rămase în divergenţă, asupra cărora părţile au reuşit să cadă de acord". La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară arată că acest contract colectiv de muncă este rezultatul negocierilor desfăşurate de-a lungul a peste doi ani, incluzând toate prevederile convenite de părţi de-a lungul acestei perioade.

"Asigură respectarea principiului drepturilor câştigate şi crearea condiţiilor normale de desfăşurare a activităţii pentru angajaţii din sectorul public de sănătate", precizează reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel