O nouă lege propune cinci măsuri pentru scăderea prețului la electricitate și gaz
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui depun, marți, un proiect de lege care propune cinci măsuri menite să scadă facturile la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Printre acestea sunt scăderea TVA de la 19% la 5% și abrogarea accizei aplicate energiei electrice.

În contextul majorării prețurilor la energia electrică și gaze naturale, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui depun, marți, un proiect de lege care propune cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă prețurile pentru consumatorii casnici și IMM-uri. 

„USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte inițiativa legislativă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât măsurile să intre rapid în vigoare și, împreună cu schema de compensare cuprinsă în OUG 118/2021, să reducă impactul negativ al creșterii prețurilor la energie și să sprijine consumatorii casnici și întreprinderile românești”, potrivit unui comunicat de presă.

„Am explicat, în repetate rânduri, ce soluții avem pentru a crește capacitatea de producție de energie și pentru a ne consolida securitatea energetică pe termen lung. Dar, până la soluții pe termen mediu și lung, trebuie să acționăm acum. Trebuie să-i sprijinim pe români să își plătească facturile, și mediul de afaceri să nu resimtă aceste creșteri de prețuri. Soluția stă în măsuri care să nu distorsioneze piața și să nu pericliteze investițiile în sectorul energetic. Putem începe imediat cu acea parte din preț formată din taxele indirecte pe care le ia statul. Propunem reducerea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a cotei de TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale, eliminarea accizei și exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor casnici. La nivelul prețurilor actuale, măsurile propuse de noi și măsurile de compensare a facturilor prin OUG 118/2021 pot reduce prețul energiei electrice și gazelor naturale cu până la 32%”, declară deputata USR Cristina Prună.

Nagy-Bege (ANRE): România nu are altă variantă, decât cea a utilizării energiei regenerabile

„Proiectul USR vine cu o soluție liberală la problema creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale și, față de varianta plafonării prețurilor, are marele avantaj că nu distorsionează piața, nu crează impredictibilitate legislativă și nu descurajează investițiile în exploatarea gazelor din România. Mai ales după episoadele de tristă amintire din epoca PSD – mă refer la OUG 114/2018, care a dus la scăderea producției interne de gaze naturale și, implicit, la accentuarea dependenței de importuri, și la Legea offshore, care a împiedicat investițiile în exploatarea gazului din Marea Neagră – avem nevoie ca statul român să demonstreze că este stabil și predictibil. În plus, proiectul nostru are beneficiul că se adresează tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici, și că încasările din TVA la bugetul de stat pot rămâne similare cu cele precedente, dinainte ca prețul energiei să explodeze”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Concret, proiectul de lege cuprinde cinci măsuri pe termen scurt, respectiv scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni și acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

USR prezintă și un set de măsuri pe termen lung care trebuie implementate de statul român pentru reechilibrarea prețurilor la energie:

Accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacități de producție.

Decăpușarea companiilor de stat din energie.

Permiterea contractelor bilaterale pe termen lung pentru a debloca investițiile în noi capacități de producție.

Eliminarea monopolului OPCOM de pe piața bursieră de tranzacționare a energiei electrice.

Reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune.

Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

Eliminarea birocrației privind utilizarea terenurilor agricole pentru construcția de noi proiecte de energie verde.

Deblocarea investițiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

Deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și stimularea românilor să devină prosumatori.

Construirea cadrului administrativ și legislativ pentru investițiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel