Obligația de întreținere 2020. Acești membri de familiei trebuie întreținuți, conform legii
Autor: Simona Haiduc pe 25 ian, 12:49 | Articole recomandate

Obligația de întreținere este datorată, de fel, rudelor apropiate.

Obligația de întreținere este datorată, de fel, rudelor apropiate. Desigur, nu este datorată oricând, ci depinde de anumite elemente. De regulă, obligația de întreținere este datorată în natură, însă poate fi dispusă, în subsidiar, și sub forma unei pensii de întreținere. De asemenea, nerespectarea obligațiilor de întreținere, cu rea-credință, este infracțiune.

Conform Codului civil, obligația de întreținere există doar între persoanele prevăzute de lege. Mai exact, e vorba de:

soț și soție;

rudele în linie dreaptă;

frați/surori;

alte persoane prevăzute de lege.

Ajutoare sociale. Cine le poate primi în 2020 și ce valoare au

Totuși, spuneam că nu este datorată obligația de întreținere în orice moment. De fapt, obligația de întreținere este datorară atunci când persoanele prevăzute de lege se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile lor. Dar acest lucru nu este suficient pentru a fi datorată obligația de întreținere.

De asemenea, persoana care datorează întreținerea trebuie să aibă mijloacele pentru a o plăti sau să aibă posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. În acest context, Codul civil prevede că, la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea, se va ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.

Cel mai comun caz în care este datorată obligația de întreținere este în cazul părinților care îi datorează obligație de întreținere minorului. Totuși, obligația poate să se extindă și după ce minorul devine major, dacă acesta își continuă studiile. În orice caz, obligația va înceta odată ce copilul va împlini 26 de ani.

După aceea, soții își datorează întreținere. În mod normal, aceasta dureză până la încetarea căsătoriei.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele