OPEC+, undă de speranță. Mâine se decide totul
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
OPEC
OPEC
OPEC + a convocat pentru duminică o reuniune după ce grupul a făcut progrese semnificative în direcția soluționării unui acord cu Emiratele Arabe Unite, care a blocat un acord pentru a spori producția.

Conferința online a miniștrilor este programată pentru 12 p.m. ora Vienei, deși un delegat a avertizat că nu fiecare ministru confirmase încă prezența. Miniștrii din Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Oman s-au întâlnit online sâmbătă pentru a discuta problema, au spus delegații, cerând să nu fie numiți, deoarece informațiile nu sunt publice, notează Bloomberg.

Întâlnirea urmează după ce au apărut semne că tensiunile dintre Riad și Abu Dhabi s-au mai calmat după o luptă neobișnuit de publică. La începutul acestei luni, Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi au fost obligați să renunțe la un acord provizoriu pentru a crește producția de petrol în rate lunare de 400.000 de barili pe zi din cauza obiecțiilor ridicate în ultimele minute ale reuniunii de către EAU, care au declarat că limita sa de producție este nedrept scăzută.

Disensiunile au trimis pentru scurt timp petrolul brut la un nivel maxim din ultimii șase ani pe bursa de la New York.

La începutul acestei săptămâni, se spunea că cele două părți se apropie de un compromis care ar putea da EAU o limită de producție mai generoasă anul viitor și ar permite restului grupului să crească producția.

Chiar dacă va exista o înțelegere duminică, nu este clar cât de repede pot fi livrate provizii suplimentare pe piață. Volumul vânzărilor din august este în mare parte blocat și majoritatea țărilor din Golf care se pregătesc pentru o sărbătoare islamică care va închide birourile guvernamentale și întreprinderile, pentru cea mai mare parte sau chiar toată săptămâna viitoare.

OPEC privește cu optimism în viitor. Prognoza implică doi mari jucători

Fără o producție suplimentară din partea OPEC +, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat marți că piața petrolului se va „contracta semnificativ” și ar putea dăuna recuperării economice.

Disputa EAU cu OPEC + se concentrează asupra cererii sale pentru o limită mai mare de producție pentru anul viitor, în schimbul susținerii unei prelungiri a acordului actual al cartelului, din aprilie 2022 până în decembrie 2022.

La reuniunea anterioară OPEC +, Abu Dhabi a cerut să reinițializeze linia de bază pentru reducerile sale de producție la aproximativ 3,8 milioane de barili pe zi anul viitor, mărindu-și potențial limita de producție cu peste 600.000 de barili pe zi.

Săptămâna trecută, EAU au fost gata să stabilească noua sa linie de bază la 3,65 milioane de barili pe zi, a spus un delegat. Un alt delegat a spus că cifra ar putea fi modificată.

Analiștii din domeniul petrolier au avertizat că cererea EAU ar putea deschide o „cutie a Pandorei” pentru OPEC +, deoarece alți membri caută termeni mai buni pentru a remedia nemulțumirile lor. Și Irakul urmărește, de asemenea, o bază de producție mai mare, potrivit unui delegat, care nu a specificat numărul pe care îl solicită sau când va intra în vigoare.

La fel ca EAU, Bagdad a consolidat capacitatea de producție de la începerea acordului OPEC + cu ajutorul companiilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel