Originea COVID-19. Decizie controversată a OMS. Toate ipotezele rămân în picioare
Autor: Oana Pavelescu pe 05 Martie, 10:00 | Cifra zilei

Piața din Wuhan de unde se suspectează că ar fi pornit actuala pandemie

În ianuarie, echipa de experți a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a deplasat la Wuhan, China, pentru a investiga originile pandemiei Covid-19. 

Însă, în timp ce un raport preliminar urma să fie publicat rapid, acesta este întârziat. Cu toate acestea, experții ar fi decis în cele din urmă să nu își publice concluziile provizorii, a raportat joi Wall Street Journal. Decizia vine pe fondul tensiunilor crescânde dintre Statele Unite și China cu privire la condițiile de acces oferite de Beijing experților OMS în timpul anchetei lor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat pe 12 februarie că echipa de experți va emite rapid un raport intermediar care va rezuma pe scurt cercetările lor din China, care a durat o lună, înainte de un raport mai cuprinzător, așteptat câteva săptămâni mai târziu. Dar acest raport provizoriu era încă în așteptare joi, la mai mult de trei săptămâni după încheierea misiunii experților OMS, scrie Le Point.

Într-o scrisoare deschisă publicată joi, 24 de cercetători internaționali au solicitat o nouă investigație independentă și mai aprofundată, denunțând „limitările structurale” impuse activității experților OMS în momentul vizitei lor în China.

Citește și: Coronavirus. Ancheta OMS. China a REFUZAT să ofere aceste informații

Toate ipotezele rămân în picioare

Experții SUA și OMS exercită presiuni asupra Chinei pentru ca Beijingul să furnizeze mai multe date, deoarece ancheta s-au încheiat fără concluzii definitive.

”Vrem mai multe date. Am cerut mai multe date ”, a declarat dr. Ben Embarek într-un interviu acordat Agenției France-Presse. Experții păreau să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa de Institutul de Virologie Wuhan, așa cum susținea administrația Trump. La o conferință de presă la sfârșitul misiunii lor, au considerat-o o ipoteză ”extrem de improbabilă”.

Dar directorul general al OMS, la scurt timp, a rectificat situația afirmând că ”toate variantele rămân în picioare” pentru a explica originea pandemiei.


Cifra zilei Vezi toate articolele