Originea COVID. NOU INDICIU descoperit de experți
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții caută să înțeleagă
Experții caută să înțeleagă
Virusul a ucis milioane de persoane de când a apărut în China la sfârșitul anului 2019, iar controversele continuă să se învârtă în jurul locului de unde provine.

Acum, oamenii de știință au descoperit un nou indiciu cu privire la originile virusului care provoacă COVID-19, liliecii care trăiesc în peșterile din Laos fiind purtători ai unui agent patogen similar care, potrivit experților, ar putea infecta direct oamenii.

Unii experți spun că SARS-CoV-2 provine de la animale, în timp ce alții au indicat posibilitatea ca agentul patogen să fi scăpat  dintr-un laborator.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franța și de la Universitatea Națională din Laos au declarat că descoperirile lor au arătat că virușii apropiați genetic de virusul SARS-CoV-2 "există în natură" în rândul speciilor de lilieci din peșterile calcaroase din nordul Laosului, care se învecinează cu China.

Dintre virușii identificați printre sutele de lilieci testați în provincia Vientiane, s-a constatat că trei seamănă foarte mult cu virusul care provoacă COVID-19, în special în ceea ce privește mecanismul de aderare la celulele umane.

Dezvăluiri incendiare: Planul diabolic al experților chinezi de la Wuhan

"Ideea a fost de a încerca să identificăm originea acestei pandemii", a declarat pentru AFP Marc Eloit, care conduce laboratorul de descoperire a agenților patogeni al Institutului Pasteur.

Eloit, a cărui echipă a analizat eșantioanele colectate, a declarat că există încă diferențe esențiale între virusurile descoperite și SARS-CoV-2.

Dar el a spus că această lucrare reprezintă "un pas important înainte" în identificarea originii pandemiei, confirmând teoria conform căreia coronavirusul care s-a răspândit în întreaga lume ar fi putut porni de la lilieci vii.

Autorii studiului, care a fost trimis spre publicare revistei Nature pentru a fi revizuit de către colegi, au avertizat că rezultatele lor sugerează că noile virusuri "par să aibă același potențial de infectare a oamenilor ca și primele tulpini de SARS-CoV-2".

"Persoanele care lucrează în peșteri, cum ar fi cei care recoltează guano, sau anumite comunități religioase ascetice care își petrec timpul în peșteri sau foarte aproape de acestea, precum și turiștii care vizitează peșterile, sunt deosebit de expuși riscului de a se infecta", au spus autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel