Urmărește dezbaterea live

Pachete turistice. Ce se întâmplă cu banii plătiți pe biletele nefolosite
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Există o variantă să nu se piardă total
Există o variantă să nu se piardă total
Puternic afectat de pandemia de coronavirus, industria turismului are nevoie, pentru a supraviețui, de un sprijin susținut din partea statului, dar și de măsuri menite să-i asigure un flux rezonabil de turiști, în contextul în care veniturile cetățenilor au scăzut din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. 

Un proiect de lege aflat deja în dezbaterea Senatului vine în întâmpinarea nevoilor celor care lucrează în sectorul HORECA și propune, pe lângă acordarea de facilități firmelor care activează în acest domeniu, soluții în vederea recuperării banilor plătiți pentru pachetele de călătorie achiziționate înainte sau în perioada stărilor de urgență și alertă, dar nefolosite din cauza restricțiilor de deplasare. Același text stabilește și ce se va întâmpla cu tichetele de vacanță.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, postat pe site-ul Senatului, ”pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, comercializate anterior și pe perioada stării de urgență și a stării de alertă pentru anul 2020, suma contractuală se poate transforma în voucher valoric pe care turistul îl poate folosi pentru aceleași servicii contractate inițial până la data de 31 decembrie 2021 sau pentru servicii turistice echivalente, inclusiv prin schimbarea destinației inițiale, cu acordul scris al clientului”. 

În document se mai precizează că respectivele vouchere vor fi emise de agenția organizatoare a pachetului de servicii turistice, fără a solicita sume suplimentare. În același timp, aceeași agenție va returna banii avansați de client pentru voucherele nefolosite până la 31 decembrie 2021. 

Citește și Industria turismului cere vouchere de vacanță

În ceea ce privește tichetele de vacanță, proiectul de lege propune ca statul să susțină contravaloarea tichetelor de vacanță acordate de angajați în cuantum maximal de 1450 de lei/angajat, cu excepția celor cu contracte individuale cu timp parțial. 

Legat de acest subiect, Avocatnet menționează că, la capitolul facilități fiscale, firmele din industria ospitalității (hoteluri și restaurante, printre altele) ar putea beneficia și de amânarea la plată a impozitului aferent veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, obținute pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă, dar și de scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată până la sfârșitul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel