Pagube IMENSE cauzate de studii FALSE privind VACCINAREA. Ce s-a întâmplat
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Și alte vaccinuri sunt eficiente
Și alte vaccinuri sunt eficiente
Studii despre COVID-19 care au folosit o metodologie deficitară şi au ajuns la concluzii eronate au încins spiritele pe reţelele de socializare, conferind o credibilitate ştiinţifică scepticismului legat de vaccinare, într-o perioadă în care criza informaţiei continuă să facă ravagii în domeniul sănătăţii publice.

Întrucât studiile despre noul coronavirus sunt de acum discutate şi distribuite pe scară largă în afara domeniului medical, retragerea lor nu mai este suficientă pentru a calma pasiunile pe care ele le generează pe internet.

"Odată publicat un astfel de studiu, pagubele sunt irevocabile", a explicat Emerson Brooking, cercetător-rezident la Digital Forensic Research Lab din cadrul Atlantic Council.

Acest tip de dezinformare este deosebit de periculos într-o perioadă în care ritmul de vaccinare anti-COVID-19 încetineşte, mai ales în Statele Unite, unde autorităţile sanitare continuă să afirme că decesele asociate coronavirusului se înregistrează majoritar în rândul populaţiei nevaccinate.

Revista medicală Vaccines a publicat la sfârşitul lunii iunie 2021 un studiu despre riscurile şi beneficiile vaccinării împotriva COVID-19. Studiul, validat de un comitet ştiinţific de lectură, propunea concluzii îngrijorătoare: vaccinurile ar cauza două decese la fiecare trei persoane pe care le protejează de coronavirus, articol care a suscitat multe comentarii pro și contra.

Însă, pe 2 iulie, revista medicală a retras studiul, cauza invocată fiind "mai multe erori care au compromis fundamental interpretarea concluziilor sale".

Cel puţin patru membri din comitetul ştiinţific al revistei au demisionat în urma validării studiului, inclusiv Katie Ewer, profesor-asociat la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie.

Astfel de exemple de neglijenţă sau rea-voință manifestată în procesul de publicare a unor articole ştiinţifice se regăseşte şi la alte reviste de renume.

În iunie 2020, reputatele publicaţii The Lancet, New England Journal of Medicine şi Annals of Internal Medicine anunţau retragerea unor studii medicale publicate pe site-urile lor: două dintre ele vizau tratamentul anti-COVID-19 cu clorochină, iar cel de-al treilea vorbea despre ineficienţa purtării măştii sanitare în faţa răspândirii coronavirusului.

Articolele despre cercetări ştiinţifice au câştigat "un interes fără precedent", notează Maimuna Majumder, profesoară de epidemiologie şi statistică la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard. După părerea ei, experţii din sănătate trebuie să explice mai bine activitatea lor în faţa unui public neavizat.

"Toate studiile care au fost realizate şi distribuite masiv în timpul pandemiei nu au fost întotdeauna foarte robuste din punct de vedere ştiinţific. Este un fapt deosebit de îngrijorător", întrucât aceleaşi studii cu o slabă calitate metodologică "influenţează alegerile unor indivizi", mai ales "cele despre vaccinare", a adăugat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel