Pandemia plantelor. Boala care ne va lăsa fără ulei de măsline
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un produs în mare pericol
Un produs în mare pericol
Puternic afectate de pandemia de covid-19, țările mediteraneene suferă și de altă nenorocire care va conduce la serioase consecințe economice. Arborii de măslin sunt amenințați de o afecțiune provocată de bacteria xylella fastidiosa, adusă din Statele Unite. Experții avertizează că, fără un remediu, există riscul ca, peste 50 de ani, uleiul de măsline să dispară de pe mesele noastre.

În timp ce o lume întreagă luptă împotriva noului coronavirus, în agricultură face ravagii altă boală contagioasă, la fel de periculoasă. Nu este primul an când bacteria xylella fastidiosa atacă arborii de măslin din Europa. Experții estimează că pierderile s-ar putea cifra la 20 de miliarde de euro, scrie BBC.

Pe Bătrânul continent, infecția a apărut pentru prima dată în 2016, când a distrus 800.000 de arbori de măslin din sudul Peninsulei, unde se produce aproape o treime din recolta mondială de măsline. Pagubele înregistrate de fermierii italieni din regiune au fost evaluate la 250 milioane de euro.

În câțiva ani, epifitia, boală care atacă plantele în anumite perioade de timp, s-a extins în Grecia, Franța, Spania, Portugalia, în nordul Africii și chiar în Orientul Mijlociu. Până atunci, bacteria a afectat culturile de viță de vie din 30 de stat americane. Deocamdată, în Europa boala atacă numai arborii de măslin, dar proprietarii de podgorii sunt îngrijorați, mai ales că mulți dintre ei cultivă atât struguri, cât și uleiuri de măslin.

Citește și: Un nutriționist cunoscut critică cel mai folosit ulei de către români: E toxic

În acest context, prognozeze experților privind pierderea recoltelor sunt descurajatoare. Se estimează că prețurile al uleiul de măsline va crește de câteva ori, iar peste 50 de ani acest produs ar putea dispărea de pe mesele noastre, dacă nu va fi găsit un medicament împotriva bacteriei.

Într-unul dintre ultimele sale studii, Academia americană de știință a elaborat o serie de previziuni referitoare la Italia, Spania și Grecia, unde se produce 95% din totalul de ulei de măsline din Europa. În opina experților de peste Ocean, cea mai bună soluție pentru evitrea unui dezastru ar putea fi selectarea tipurilor de măslini rezistenți la bacteria care blochează accesul plantelor la apă, și plantarea lor în locul celor bolnave. În caz contrar, Spania ar putea pierde 17 miliarde de euro, Italia 5 miliarde și Grecia 2 miliarde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel