Parc fotovoltaic. Aramco, gigantul petrolier saudit, pariază pe regenerabile
Autor: Ciprian Dumitrache pe 16 aug, 17:23 | IT&C

Gigantul energetic saudit Saudi Aramco a anunțat că se va alătura unui grup condus de ACWA Power în construcția unui mare parc solar în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. 

Cel mai mare exportator de petrol din lume caută să își diversifice sursele de producție a energiei,adăugând și o compnentă importantă de energie regenerabilă, relatează Bloomberg. 

Grupul Aramco va deține o participație de 30% din proiectul solar Sudair, în timp ce ACWA și partenerul Water & Electricity Holding Co vor deține câte 35% fiecare.

Capacitatea viitorului proiect de parc fotovoltaic este de 1.500 de megawați, comparabil cu puterea însumată a celor două reactoare ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă.

Arabia Saudită își propune să renunțe treptat la combustibilii fosili în favoarea energiei curate.

Ministrul Energiei, Prințul Abdulaziz bin Salman, a anunțat proiectul Sudair în aprilie, spunând că, după punerea sa în funcțiune, va deveni cel mai mare parc fotovoltaic din țară. Complexul fotovoltaic va începe să genereze energie în a doua jumătate a anului 2022.

CEO-ul Aramco, Amin Nasser, a declarat săptămâna trecută că producerea și exportul de hidrogen sunt o altă direcție pe care compania sa dorește să se concentreze. 

Trebuie subliniat că la începutul acestei luni, Aramco a raportat un venit net de 25,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru,  o creștere cu  288% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.  


IT&C Vezi toate articolele