Urmărește dezbaterea live

Pe cine avantajează leasingul, în mod deosebit
Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Leasingul este un produs bancar situat la granița dintre achiziția în rate a unui produs și închirierea acestuia, pe baza unui contract dintre beneficiar și o societate de leasing. Cei care vor să cumpere autovehicule sau utilaje pot apela la acest produs foarte popular. Achizițiile în leasing sunt foarte avantajoase, în primul rând pentru firmele care pot face achiziții importante, fără a avea nevoie de capital inițial foarte mare.

Principiul de funcționare al acestui tip de creditare este simplu: cumpărătorul alege mașina sau utilajul și semnează un contract cu furnizorul, asupra caracteristicilor tehnice, a garanției și a altor servicii conexe, prestate furnizor, apoi apelează la o societate de leasing. Aceasta va cumpăra mașina pentru beneficiar și o va pune la dispoziția lui, în schimbul unei rate achitate lunar sau trimestrial. În cele mai multe situații, această rată este constantă și se calculează ca un procent fix din valoarea echipamentului sau a automobilului. 

Atunci când comparăm leasingul cu un credit, putem observa că primul oferă posibilitatea de a apela, în paralel, și la un credit, în timp ce această posibilitate este limitată, atunci când o firmă are deja un contract de credit. Pentru achizițiile în leasing, în cazul persoanelor juridice, există proceduri standard, aplicate etapizat.

Firma poate fi utilată în cel mai scurt timp

Pentru persoanele juridice care fac astfel achiziții de echipamente, mai ales pentru cei care sunt la început de drum, principalul avantaj constă în faptul că beneficiarul este scutit de o cheltuială inițială substanțială pentru înzestrarea firmei cu echipamente moderne. Efortul investițional este mai mic, iar beneficiarul poate începe producția, având posibilitatea utilizării capitalului propriu pentru alte proiecte sau pentru menținerea lichidităților.

Legea RCA, MODIFICĂRI importante prin OUG

Leasingul este ideal pentru obținerea utilajelor de ultimă generație, mai ales pentru cei care au nevoie de tehnologie avansată, în producție, astfel încât să le garanteze competitivitatea, pe o piață în continuă dezvoltare. Un alt avantaj este acela că perioadele de leasing sunt, de obicei, mai scurte decât cele care corespund vieții fizice a acestora, astfel încât, în contractul de leasing se prevăd clauze care permit schimbarea operativă a unor utilaje depășite moral, după finalizarea perioadei de leasing. De asemenea, aprobarea contractului de leasing se face în timp relativ scurt, iar politica firmelor de leasing în domeniul garanțiilor este foarte flexibilă. În unele cazuri nu se solicită nicio garanție bancară. 

Practic, leasingul funcționează ca o închiriere a mașinii sau a utilajului, de la firma de leasing, pe perioada derulării contractului. Beneficiarul devine proprietarul echipamentului achiziționat în sistem leasing la sfârșitul acestei perioade. Atunci când firma de leasing acceptă să facă o achiziție, beneficiarul trebuie să plătească o taxa de închiriere pentru utilizarea mașinii sau a utilajului. Prețul unui utilaj se finanțează, în proporție de 100%, plus toate costurile aferente importului, instalării și punerii în funcțiune a acestuia, la utilizatorul final, iar T.V.A.-ul este finanțat de firma de leasing, valoarea acestei taxe urmând a fi recuperată de la beneficiar, prin facturile lunare aferente chiriei. 

Când este leasingul dezavantajos

Leasingul are și unele dezavantaje, precum condiția ca pe perioada contractului, firma să aibă doar dreptul de folosință a echipamentelor astfel achiziționate, deci nu va putea să le vândă, leasingul funcționând ca un contract de închiriere a bunurilor astfel cumpărate, până la achitarea integrală a sumei prevăzute în contract. De asemenea, atunci când o firmă poate obține credite preferențiale în condiții avantajoase, leasingul este mai putin atractiv, fiind ales de cei care își calculează beneficiile aduse de scutirea de costuri ascunse - care pot să apară în cazul finanțării prin credite, precum plata unui avans substanțial, solicitarea de garanții sau asigurări. 

Tipuri de leasing

Există mai multe variante ale operațiunilor de leasing: direct – atunci când contractul se încheie direct între beneficiar și producătorul echipamentului - și indirect - care presupune existența unei societăți de leasing ce intermediază relația producător-beneficiar. În cea de-a doua situație, părțile contractului nu vor mai fi, practic, în legătură, iar societatea de leasing încheie două contracte, unul de vânzare-cumparare (cu producătorul) și unul de leasing (cu beneficiarul). 

Leasingul financiar se derulează pe toată durata prevăzută în contract, în care beneficiarul plătește rate, suma reprezentând prețul integral al bunului contractat, toate costurile asociate operațiunii de import și un beneficiu al societății de leasing, iar echipamentul rămâne în proprietatea beneficiarului la expirarea contractului. 

Leasing operațional presupune ca pe durata contractului, beneficiarul să plătească doar o parte din prețul bunului respectiv, iar rata stabilită reprezintă plata pentru serviciile furnizate de societatea de leasing - asigurarea pieselor de schimb, efectuarea reparațiilor, etc., urmând ca la expirarea contractului, beneficiarul să piardă dreptul asupra echipamentului închiriat. În cazul acestui tip de leasing, contractul poate fi reziliat înainte de termen, la cererea beneficiarului. 

Leasingul brut presupune ca ratele să acopere prețul integral al echipamentului, cheltuielile de întreținere, service și reparații. Mai există leasingul net, care presupune ca ratele să acopere numai prețul echipamentului contractat. Lease-back presupune ca proprietarul unui imobil, care are dificultăți financiare, să poată vinde imobilul la un preț prestabilit prin contract, avantajul constând în faptul că permite transformarea fondurilor imobilizate în fonduri disponibile. 

Tot în categoria contractelor de leasing intră și varianta time-sharing, ce presupune existența mai multor beneficiari ai contractului de leasing. Echipamentele astfel contractate pot fi folosite simultan de mai mulți beneficiari, astfel încât taxa de leasing plătită de fiecare în parte devine mult mai mică decât dacă ar exista un singur beneficiar. Astfel de contracte sunt avantajoase atunci când este nevoie de un calculator foarte performant, un utilaj de tipografie, un avion, o navă maritimă sau chiar un apartament într-o zonă turistică. În românia, primul sistem de vânzare în sistem time-sharing funcționează la hotelul Blaxy, de pe litoral. 

Există și leasing experimental, un sistem care presupune ca echipamentul să fie închiriat pentru o perioadă scurtă, de câteva luni, iar dacă beneficiarul este mulțumit, îl poate cumpăra. Dacă nu, îl poate restitui societății de leasing. Acest tip de contract se folosește mult în scopul promovării vânzărilor. Pe același principiu funcționează contractele de tip „hire” și „renting”, operațiuni de leasing pe termen foarte scurt, până la câteva ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel