Pensii mai mari pentru acești români! O propunere demnă la laudă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O inițiată ce merită toată admirația
O inițiată ce merită toată admirația
Potrivit unui proiect de ordonanță, persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare, dar care continuă să lucreze și după împlinirea vârstei standard de pensionare ar urma să primească anumite stimulente din partea statului.

Mai exact, conform documentului, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%, ceea ce înseamnă că vor beneficia de pensii mai mari când vor decide să se retragă din activitate. 

“Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, se arată în proiectul de de OUG, ce poate fi consultat aici

De fapt, propunerea are menirea de a motiva persoanele să rămână în câmpul muncii și după îndeplinirea vârstei standard de pensionare, ceea ce înseamnă și perioade mai lungi de contribuție, ceea ce se va reflecta, în mod direct, în valoarea pensiei.

Și în prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%, scrie Avocatnet.

Citește și Pensii 2021. De mâine se aplică o nouă reducere a vârstei de pensionare

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel