Pensii militare. Cine se poate pensiona în 2021
Autor: Oana Pavelescu pe 23 feb, 07:31 | Articole recomandate

Pensiile de serviciu sunt pensiile de care beneficiază militarii și polițiștii

Militarii și polițiștii obțin pensia de serviciu pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare, dacă au vechimea minimă necesară. 

Astfel, după cum rezultă din anexa Legii nr. 223/2015, ce prevede creșterea eșalonată a vârstei standard de pensionare, în acest an se vor putea pensiona pentru limită de vârstă militarii și polițiștii născuți între iulie 1963 și martie 1964.

Trebuie ținut cont de faptul că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, acestea nefiind luate în calcul mai sus.

Reamintim că, începând cu vara lui 2020, mai multe categorii de militari și polițiști pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Este vorba, mai exact, despre soldații sau gradații profesioniști, care, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special care se bucurau deja de această măsură, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Pensii militare. Pensia de urmaș. Cine are dreptul

Conform noilor reglementări acum se asigură egalitatea de tratament pentru militarii și polițiștii aflați în activitate și cei care au trecut în rezervă. Astfel, pe lângă cei care beneficiau deja de această măsură, de reducerea vârstei de pensionare, pot beneficia și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu au mai îndeplinit criteriile specifice.

Potrivit Legii 223/2015, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele