Pensii militare în 2021. Important pentru cei trecuți de o vârstă
Autor: Simona Haiduc pe 21 ian, 12:07 | Articole recomandate

Un detaliu important

Potrivit legislației în vigoare, militarii și polițiștii pot obține pensia pentru limită de vârstă când împlinesc etatea standard de pensionare, dar numai dacă au vechimea minimă necesară.

„Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (...) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, stabilește Legea nr. 223/2015. Vechimea efectivă trebuie să fie de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 reprezintă vechime în serviciu. e vârstă în acest an.

Prin urmare, așa cum reiese din anexa Legii nr. 223/2015, ce prevede creșterea eșalonată a vârstei standard de pensionare, în acest an se vor putea pensiona la limită de vârstă militarii și polițiștii născuți între iulie 1963 și martie 1964.

Trebuie ținut cont de faptul că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, măsură care, începând din vara anului trecut se aplică mai multor categorii de militari și polițiști.

Citește și Pensiile militare. IMPORTANT. Modificări legate de INDEXARE

Mai exact, este vorba despre soldații sau gradații profesioniști, care, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special care se bucurau deja de această măsură, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

În acest context, Avocatnet menționează că, potrivit Legii 223/2015, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele