Pensiile private în 2021. Care sunt intențiile guvernanților
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Unde se duc banii
Unde se duc banii
Programul de guvernare al actualei echipe de la Palatul Victoria prevede, printre altele, o majorare a contribuțiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează peste 7,5 milioane de români și care, în 2020, a înregistrat un câștig de aproape un miliard de euro pentru participanți.

"Pilonul II de pensii a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 mil. EUR pentru participanți. Revenirea spectaculoasă de după scăderile cauzate de închiderea economiei din primăvara lui 2020 se datorează parțial revenirii piețelor, dar și managementului profesionist, strategiei de investiții adaptate contextului și calității supravegherii", a anunțat Asociația pentru pensiile administrate privat din România (APAPR). 

Potrivit Programului de guvernare pentru 2020-2024, contribuțiile le Pilonul II ar urma să fie majorate cu un punct procentual, de la 3,75% cât este în prezent la 4,75% în 2024, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților. 

În România există trei categorii de pensii: Pilonul I, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea. Cel care datorează contribuție la pensii asigură umplerea Pilonului I și a Pilonului II, proporțional cu cotele decise prin lege, precizează Avocatnet.

Citește și PENSIA minimă. Care va fi CUANTUMUL ei după adoptarea OUG

La vârsta pensionării, pensia privată va fi un plus față de pensia din sistemul public. Iar partea interesantă e că, dacă titularul contribuției de la Pilonul II moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moștenitorii săi, ceea ce la pensiile publice de stat nu se întâmplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel