Pensionare 2021. Cumpărarea vechimii, posibilă prin două mecanisme
Autor: Oana Pavelescu pe 04 feb, 20:04 | Mutarea zilei

Casa de pensii

Persoanele care doresc să cumpere vechime pentru pensie pot face acest lucru prin două mecanisme.

Prima este cea reglementară de ordonanța emisă în luna septembrie 2020 conform căreia, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii:

pensiei pentru limită de vârstă;

pensiei anticipate;

pensie anticipată parțială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii de la momentul intrării în vigoare a proiectului de ordonanță și până la data de 1 septembrie 2021.  Iar plata pentru cumpărarea vechimii  pentru pensie  se va face într-o singură tranșă sau  în mai multe tranșe lunare, se mai spune în noul proiect.

Ordonanţa prevede că orice persoană nepensionată poate cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum şase ani.

Cumpărarea vechimii. Cât plătești și cum se calculează

Al doilea mecanism este cel de după data de 1 septembrie 2021 atunci când intră în vigoare noua lege a pensiilor. 

Astfel, noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) oricine are măcar un stagiu de cotizare de 10 ani va putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția la pensii).

"(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2). 

(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi", scrie în textul de lege.

Important de reținut este faptul că Guvernul poate interveni oricând și să amâne aplicarea noii legi a pensiilor, așa cum a făcut și cu amânarea majorării ci 40% a pensiilor în anul 2020.


Mutarea zilei Vezi toate articolele