Pensionare anticipată la femei în 2021. Cine și cum se poate pensiona
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Femeile se pot pensiona anticipat în anumite condiții
Femeile se pot pensiona anticipat în anumite condiții
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. Românii pot opta fie pentru pensia anticipată, care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială, la care are loc o diminuare a pensiei până când se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și este recalculată din oficiu.

Pensia anticipată la femei în 2021

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

Citește și: Veste EXTRAORDINARĂ pentru PENSIONARI! Statul dă BANII ÎNAPOI

La începutul acestui an valorile au crescut față de anul anterior, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este acum de 61 de ani și șase luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și șase luni. Până la finalul anului 2021, aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și opt luni, iar stagiul complet la 31 de ani și opt luni.

Așadar, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat acum, aceasta va trebui să aibă un stagiu de cotizare de 39 de ani și șase luni (31 de ani și șase luni + cei opt ani ceruți prin lege).

De reținut este că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel