Petrolul american a sărit de 80 $ pe baril
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Petrolul a sărit de 80$ pe baril
Petrolul a sărit de 80$ pe baril
Prețul futures al țițeiului West Texas Intermediate, de referință pentru piața petrolieră americană, a depășit vineri pragul de 80 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2014, în condițiile în care cererea își revine, iar oferta rămâne restrânsă, scrie CNBC.

Prețul a urcat cu peste 2%, ajungând la 80,09 dolari, înainte de a se relaxa și de a ajunge la 79,70 dolari. Petrolul Brent, referința internațională, a avansat cu 1,7%, la 83,32 dolari pe baril.

Prețul petrolului a crescut în ultimele zile, alături de o revenire mai amplă a materiilor prime, inclusiv a gazelor naturale și a cărbunelui, pe fondul crizei energetice care afectează Europa și Asia.

Producătorilor americani de gaze de șist le e frică de gazele rusești

WTI este pe cale de a încheia a șaptea săptămână de creștere la rând, cea mai lungă serie de câștiguri săptămânale din decembrie 2013. Pentru anul în curs, atât WTI, cât și Brent au crescut cu peste 60%. Gazele naturale au suferit puține modificări vineri, scăzând ușor la 5,67 dolari pe milion de unități termice britanice. Prețurile s-au dublat de la începutul anului.

Prețurile petrolului au primit un impuls la începutul săptămânii după ce OPEC și aliații săi au ales să respecte un acord anterior de a crește producția cu un nivel modest de 400.000 de barili pe zi în noiembrie, în ciuda penuriei de combustibil.

Prețurile mai mari la petrol se traduc prin prețuri mai mari la pompă, iar consumatorii din SUA plătesc cel mai mare preț pentru benzină din ultimii șapte ani. Media națională pentru un galon de benzină (3,7 litri) se situa vineri la 3,26 dolari, ceea ce reprezintă o creștere de peste 1 dolar față de anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel