Phishing-ul și Trollii. Două metode folosite de Moscova ca să ”viruseze” Occidentul
Autor: Ciprian Dumitrache pe 06 sep, 18:18 | IT&C

Rusia a fost acuzată în dese rânduri că folosește internetul ca platformă pentru atacuri informatice împotriva autorităților și companiilor din statele occidentale.

O primă variantă de atac informatic este cel prin care se încearcă atacarea adreselor de mail ale unor instituții, companii sau oficiali.

Ultima acțiune de acest tip în care a fost implicată Rusia o reprezintă recentele atacuri informatice asupra parlamentului german.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin "Guvernul german dispune de informaţii credibile conform cărora aceste activităţi pot fi atribuite unor protagonişti informatici ai statului rus sau serviciului de informaţii militare rus GRU", a spus purtătoarea de cuvânt, citată de Reuters.De asemenea, un avertisment emis de structurile de securitate germane, atrage atenția asupra tentativelor tot mai numeroase de hacking asupra parlamentarilor germani. Aceste atacuri vizează adesea adresele personale de e-mail şi oficiale ale parlamentarilor, care, odată accesate, pot fi utilizate de serviciile secrete străine "pentru a publica informaţii personale şi intime sau chiar pentru a fabrica ştiri false în numele tău", conform avertismentului.Se crede că grupul de hackeri ruşi Ghostwriter a fost responsabil pentru un atac de phishing care a încercat să obţină accesul la conturile personale de e-mail ale parlamentarilor acum câteva luni. Se presupune că GRU, agenţia de informaţii militare a Rusiei, este în spatele grupului de hackeri.O altă metodă agresivă a Moscovei este aceea de a folosi trolli pro-ruși, care infiltrează comentariile de pe site-urile de ştiri occidentale pentru a influenţa opinia publică. 

Un recent studiu britanic, citat de DPA, relevă faptul că secţiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de ştiri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze imaginea opiniei publice. 

Potrivit cercetătorilor, această operaţiune majoră de influenţare ar fi avut ca ţintă online 32 de instituţii media din 16 ţări, printre care Washington Post şi Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie.

Actuala campanie ar fi escaladat începând din 2018, însă cel mai recent a exploatat retragerea SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.

Comentariile trollilor proruşi sunt deseori postate rapid şi primesc un număr neobişnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de 'like' şi 'dislike', conform programului Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul de Externe britanic.Aceste reacţiile sunt apoi folosite în mod selectiv ca bază în relatări ale media din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau îşi exprimă nemulţumirea faţă de guvernele occidentale.Deşi unele dintre comentarii ar putea proveni de la utilizatori occidentali, cercetătorii sunt de părere că există semnale în aceste date care indică un anume grad de inautenticitate în unele conturi, ceea ce sugerează că este vorba de un efort coordonat.

Cotaţiile futures la gaze în Europa au atins un nou record odată cu reducerea livrărilor din Rusia

 

 


IT&C Vezi toate articolele