Piața petrolului. Prețul barilului, în creștere. Cauze
Autor: Simona Haiduc pe 18 mai, 09:47 | Mutarea zilei

Sunt mai multe cauze care au provocat noua tendință

Prețurile la petrol atacă valori maxime: barilul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, a început săptămâna în creștere, fiind tranzacționat în jurul valorii de 33 de dolari, prag pe care nu l-a mai depășit de la jumătatea lunii aprilie.

A fost atunci când alianța OPEC+, formată din statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, în frunte cu Rusia, reușiseră, după multe discuții, ezită, amenințări și avertismente, să ajungă la o înțelegere privind reducerea cotelor de producție.

La 1 mai, noul acord și-a intrat în drepturi, astfel că piața a revenit, greu, cu poticneli, pe un trend ascendent. Este una dintre cauzele care au împins prețurile în sus. În plus, numeroase țări au început să relaxeze, treptat, măsurile restrictive impuse pe fondul răspândirii noului coronavirus, readucând speranța în sufletele investitorilor. 

Citește și Când prețurile scad. Saudiții au cumpărat de la americani ce au vrut

În altă ordine de idei, scade producția de petrol din Statele Unite, ajungând la circa 1,5 milioane de barili pe zi. Prețurile mici, dar mai ales lipsa spațiilor de stocare, au pus la grea încercare companiile petroliere de dincolo de Ocean, aducându-le în pragul falimentului. Și nu în ultimul rând, pentru prima dată din ultimele 15 săptămâni, scad rezervele de aur negru.

Pe acest fundal, petrolul american WTI s-a angajat într-un fel de cursă contracronometru, încercând să recupereze pierderile din ultimul timp. Acum, el este cotat la peste 30 de dolari/baril, deși acum o lună intrare pe teren negativ, marcând o premieră istorică.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele