Piața petrolului. Prețul AURULUI NEGRU crește și tot crește
Autor: Simona Haiduc pe 05 Martie, 15:30 | Cifra zilei

O reacție la cald a pieței

Prețul contractelor futures pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, a crescut la 68,12 dolari/baril, potrivit datelor Bloomberg.

Comparativ cu ultima cotație de tranzacționare de joi, prețul a crescut cu 2,07%. Este penru prima dată începând din ianuarie 2020, când barilul trece de pragul psihilogic de 68 de dolari. 

Această evoluție este efectul deciziei din ajun a OPEC+ (țările membre OPEC plus alți mari producători de petrol, în special Rusia), care a refuzat să majoreze producția în aprilie. Singurele excepții au fost Rusia și Kazahstan, cărora li s-a permis o creștere a producției de petrol cu ​​130.000 de barili pe zi și, respectiv, 20.000 barili, datorită păstrării tiparelor de consum sezoniere.

Arabia Saudită a extins reducerea voluntară a producției de petrol cu ​​1 milion de barili pe zi în aprilie.

Analiștii consultați de agențiile de presă nu cred însă că acest trend ascendent este de durată, fiind vorba, mai degrabă, de o reacție la cald, de o speculație de moment. 

Citește și Se fură la factura de energie electrică? Ce a răspuns Virgil Popescu

Prin urmare este posibil ca, începând chiar de luni, piața să revină pe o tendință descedentă, chiar dacă nu accentuată. Scăderea ar putea deveni mai evidentă dacă situația epidemiologică, pe fondul răspândirii noilor tulpini ale coronavirului, se va agrava. 

Deocamdată însă, piața petrolului rămâne sub impulsul pozitiv al procesului global de vaccinare, ce lasă deschisă ușa relansării economiei mondiale, chiar dacă într-un ritm destul de lent. 


Cifra zilei Vezi toate articolele