Pisicile pot contracta noul coronavirus. Ce spun experții americani
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este bine, o perioadă, să păstrăm distanța
Este bine, o perioadă, să păstrăm distanța
Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, însă câinii nu ar fi vulnerabili la acesta, arată un studiu publicat în aceeaşi zi în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va analiza transmiterea virusului între oameni şi animalele de companie, relatează Reuters.

Studiul, publicat pe site-ul revistei Science, a ajuns la concluzia că şi dihorii se pot infecta cu SARS-CoV-2, denumirea ştiinţifică a virusului care provoacă boala COVID-19. Câinii, puii, porcii şi raţele nu ar fi capabili să contracteze virusul, au precizat cercetătorii.

Scopul studiului a fost acela de a se identifica animalele vulnerabile la acest virus, pentru ca ele să poată fi folosite pentru testarea vaccinurilor experimentale create în vederea combaterii pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 83.000 de oameni din întreaga lume după apariţia noului virus în China, în decembrie 2019.

Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit la oameni de la lilieci. Cu excepţia câtorva infecţii raportate la pisici şi câini, nu au existat dovezi solide conform cărora animalele de companie ar fi purtătoare ale virusului. Studiul, bazat pe cercetări efectuate în China în ianuarie şi februarie, a relevat că pisicile şi dihorii sunt extrem de vulnerabili la acest virus, după ce oamenii de ştiinţă au încercat să infecteze animalele prin introducerea particulelor virale în organismele lor pe cale nazală.

De asemenea, s-a descoperit că pisicile se pot infecta reciproc prin picături de secreţii respiratorii. Pisicile infectate prezentau urme de virus în gură, nas şi intestinul subţire. În plus, puii de pisică expuşi la virus au prezentat leziuni importante la nivelul plămânilor, nasului şi gâtului. "Monitorizarea SARS-CoV-2 la pisici ar trebui luată în calcul, fiind un adjuvant la eliminarea COVID-19 la oameni", au scris autorii cercetării.

Citește și China va plăti factura mondială a pandemiei covid-19? Căile de atac

La dihori, virusul a fost identificat în tractul respirator superior, dar nu a cauzat simptome grave. În cazul câinilor, testele cu anticorpi au demonstrat că aceştia au un risc mai mic de a contracta virusul, în timp ce la porcii, găinile şi raţele cărora li s-a inoculat virusul nu a fost identificată nicio urmă a acestuia.

"Ceea ce oferă aceste date este o bază pentru recomandarea ca persoanele care au COVID-19 să se distanţeze nu doar de ceilalţi membri ai familiei, ci şi de animalele lor de companie, pentru a nu le transmite virusul, în special în cazul pisicilor şi al altor feline", a spus Daniel Kuritzkes, directorul departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Apple vrea să rezolve o mare problemă legată de tastatură

Tastaturile sunt adevărate cuiburi de mizerie și...

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel