PMB: Târgul de Crăciun nu costă mai mult decât în anii trecuți
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Costurile Târgului de Crăciun din 2019 nu le depăşesc pe cele ale evenimentelor similare organizate în anii trecuţi, a informat Primăria Capitalei, după ce USR Bucureşti a susţinut că achiziţiile aflate în derulare ar însuma 5,6 milioane lei, reprezentând cea mai mare sumă prevăzută în acest scop în ultimii patru ani.

"Costurile Târgului de Crăciun de anul acesta din Bucureşti nu depăşesc costurile evenimentelor similare organizate în anii trecuţi, iar afirmaţia potrivit căreia valoarea estimativă a cheltuielilor pentru organizarea Târgului de Crăciun este 'cea mai mare din istoria Bucureştiului' este complet falsă mai ales că bugetul aprobat pentru Târgul de Crăciun 2019 este mai mic decât cel de anul trecut! Mai mult decât atât, onorariile artiştilor nu sunt publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) nu pentru că 'sunt ţinute la secret', ci pentru că acestea s-au realizat pe baza Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe", se arată într-un comunicat de presă al PMB.

Municipalitatea menţionează că toate costurile evenimentelor organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă vor fi comunicate public, după finalizarea procedurilor de achiziţii publice.

Edilul general, Gabriela Firea, a respins "ferm" afirmaţiile potrivit cărora evenimentul este organizat "la suprapreţ", adăugând că achiziţiile respectă principiile legalităţii, transparenţei şi oportunităţii.

"Observ cu mâhnire că, spre deosebire de toate marile oraşe din România şi din Europa, care îşi promovează, cu mândrie, târgurile de Crăciun în această perioadă, în special pentru potenţialul turistic uriaş pe care îl reprezintă, în Capitala României unele partide politice aleg să îşi facă publicitate aruncând cu noroi în evenimentul organizat de Primăria Capitalei, sub pretextul unor aşa-zise dezvăluiri. Este nedemn să transformi o astfel de manifestare într-o temă politică, având ca scop nu interesele bucureştenilor, ci doar promovarea politică fără scrupule", a spus primarul.

Romsilva scoate la vânzare 40.000 de pomi de Crăciun

Firea a adăugat că USR încearcă într-un "mod lipsit de scrupule" inducerea ideii că Primăria Capitalei "risipeşte banii pe manifestări culturale, în condiţiile în care 'conductele RADET crapă la tot pasul'".

"În primul rând, o asemenea abordare, prin care orice cheltuieli pentru manifestări culturale sau sportive sunt considerate neavenite în raport cu 'adevăratele priorităţi' denotă o crasă necunoaştere a modului în care este administrat un oraş şi a celui în care este alcătuit bugetul municipal. Nu putem transforma toate cheltuielile care nu sunt pe placul USR în kilometri de conductă a sistemului de termoficare, pentru simplul motiv că, şi dacă ar fi alocaţi toţi banii din bugetul Capitalei pentru înlocuirea conductelor, acest lucru nu s-ar putea face decât etapizat, altfel existând riscul blocării totale a oraşului", a precizat Gabriela Firea.

Ea a menţionat că în 2019, "în ciuda vicisitudinilor legate de subfinanţarea acută" de la bugetul de stat, "nu a tăiat de la domenii precum sănătatea, infrastructura sau termoficarea niciun leu care ar fi putut fi în mod obiectiv" cheltuit anul acesta.

"Au fost relocate doar sumele care nu mai puteau fi cheltuite către alte zone deficitare, cultura nefiind însă printre acestea. Ba mai mult, instituţiile de cultură din subordinea Primăriei Capitalei au beneficiat anul acesta de rectificări bugetare negative, fapt ce a determinat inclusiv renunţarea la anumite proiecte care fuseseră aprobate de Consiliul General la începutul anului", se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...


pixel