Polonia: Salariul minim crește, roboții se înmulțesc
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este și asta o soluție
Este și asta o soluție
Antreprenorul polonez Henryk Kaminski a răspuns la majorarea salariului minim în Polonia prin automatizarea unora dintre sarcinile de la uzina sa de mase plastice, o dovadă a riscurilor pe care le ridică o politică destinată îmbunătăţirii standardului de viaţă, dar care ar putea duce la majorarea preţurilor şi la limitarea numărului de noi locuri de muncă create.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, intenţionează să majoreze salariul minim până la 4.000 de zloţi (1.030 dolari) pe lună la finele lui 2023, aproape dublu faţă de nivelul de 2.250 de zloţi pe lună din 2019, începând cu o majorare de peste 15% până la 2.600 de zloţi în această lună. Însă, pe măsură ce muncitorii devin mai scumpi, unele firme poloneze investesc în tehnologie pentru a putea rămâne competitive.

La uzina Kon-Plast din Stare Miasto, centrul Poloniei, unde familia Kaminski produce containere din plastic, o maşină nou achiziţionată va înlocui doi angajaţi în fiecare din cele patru ture de lucru. "Economisim opt persoane prin implementarea acestui gen de automatizare", a spus Henryk Kaminski.

Un studiu efectuat recent de firma de resurse umane Randstad arată că aproximativ un sfert din companiile poloneze care au angajaţi plătiţi cu salariul minim intenţionează să îngheţe angajările începând din luna ianuarie şi aproximativ o cincime urmează să renunţe la o parte din angajaţi.

Deşi Kon-Plast plăteşte tuturor angajaţilor un salariu mai mare decât decât salariul minim, compania a majorat salariile ca urmare a creşterii salariului minim pe economie în luna ianuarie. Pentru moment Kaminski nu intenţionează să renunţe la angajaţi dar ca urmare a automatizării nu va mai fi nevoit să crească personalul cu aproximativ 15% pentru a face faţă cererii.

Citește și Uniunea Europeană în 2030. Întrebare: Va fi sau nu va mai fi

PiS, partid care a câştigat alegerile din luna octombrie anul trecut, a promis că va îmbunătăţi nivelul de trai al polonezilor. Majorarea salariului minim face parte din strategia PiS de a aduce puterea de cumpărare a polonezilor mai aproape de cea a vest-europenilor şi în acelaşi timp vizează transformarea modelului economic al Poloniei dincolo de unul bazat pe mâna de lucru ieftină.

Ţările vecine Ungaria şi Cehia au majorat şi ele salariul minim în ultimii ani ca o măsură de compensare pentru îngheţările introduse după criza financiară dar şi pentru a atrage muncitorii care au plecat în străinătate. Însă deşi promisiunea unor salarii mai mari este binevenită pentru polonezi, în condiţiile în care 98% dintre ei câştigă mai puţin decât salariul mediu din Germania, există şi unii economişti care atrag atenţia asupra efectelor secundare.

"Pe termen scurt, majorarea semnificativă a salariului minim va avea un impact mare asupra inflaţiei...preţul serviciilor care angajează muncitori slab calificaţi va avea de suferit, ceea ce înseamnă o creştere a preţurilor", a spus Krystian Jaworski, economist şef la Credit Agricole CIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel