Poluare în Arctica. Moscova cere despăgubiri URIAȘE
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Poluare în Arctica. Moscova cere despăgubiri URIAȘE
Poluare în Arctica. Moscova cere despăgubiri URIAȘE
Agenţia rusă pentru mediu a solicitat o despăgubire de 147,8 miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) din partea companiei miniere Norilsk Nickel, implicată în grava poluare cu hidrocarburi din Arctica, transmite luni AFP.

Într-un comunicat, agenţia federală Rosprirodnadzor a anunţat că a solicitat unei filiale a gigantului Norilsk Nickel plata unei "compensaţii voluntare", echivalentă cu o treime din profiturile nete ale grupului în 2019.

Luni seară, acţiunile Norilsk Nickel au scăzut cu aproape 5% la bursa din Moscova. Compania, controlată de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, este cel mai mare producător de paladiu şi nichel din lume.

La sfârşitul lunii mai, 21 de tone de carburant au fost deversate în mai multe cursuri de apă, după prăbuşirea unui rezervor al unei centrale termice aparţinând societăţii NTEK, o entitate din cadrul Norilsk Nickel.

Acuzațiile curg, iar Rusia a dezmințit tot! Care este adevărul

Această poluare a suscitat o imensă maree roşie, vizibilă din spaţiu, în apropierea oraşului arctic Norilsk. Această maree roşie a necesitat amplasarea unor baraje plutitoare şi operaţiuni de pompare pentru a se evita răspândirea poluării în spaţiile naturale protejate.

Producătorul de aluminiu Rusal, care deţine 28% din Norilsk Nickel, a calificat luni decizia privind amenda drept "neaşteptată" şi a adăugat că speră că o întâlnire de urgenţă a conducătorilor grupului va face posibilă discutarea acestei solicitări "fără precedent".

"Suntem siguri că acţionarii vor putea găsi o soluţie comună pentru această situaţie dificilă", conform unui răspuns al serviciului de presă al Rusal, contactat de AFP.

Ministrul rus al Mediului, Dimitri Kobâlkin, a estimat într-un comunicat că această amendă reflectă "dimensiunea fără precedent" a catastrofei.

El a comparat această poluare cu una dintre cele mai grave maree negre din istoria Statelor Unite - naufragiul petrolierului Exxon Valdez din 1989, care, conform ministrului, a produs costuri de peste 5 miliarde de dolari companiei Exxon Mobile.

Un purtător de cuvânt al Norilsk Nickel a indicat că această companie nu a primit încă o solicitare oficială de la autorităţile ruse.

După anunţul catastrofei de mediu, preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat companiei să-şi asume toate costurile legate de îndepărtarea poluării.

Preşedintele companiei Norilsk Nickel a declarat că este pregătit să plătească "orice este nevoie" şi a estimat pagubele la 10 miliarde de ruble (123 milioane de euro la cursurile actuale), de aproape 15 ori mai puţin decât suma cerută acum de autorităţile ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel