Președintele Iohannis: Ce este OBLIGATORIU după 15 mai
Autor: Mara Ivan pe 12 mai, 17:25 | Declarația zilei

Klaus Iohannis a promulgat LEGEA, valabilă pentru anumite categorii de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că din 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise devine obligatorie, la fel - păstrarea unei distanţe între oameni şi igiena mâinilor.

"Din păcate, epidemia de COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuşi se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgenţă şi vom intra în starea de alertă. (...) În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în metrou. În interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este 1,5 m. (...) Igiena mâinilor devine obligatorie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Iohannis a spus, de asemenea, că declaraţia pe proprie răspundere este în continuare necesară, la ieşirea din localitate, după încheierea stării de urgenţă. El a spus că excepţie în acest caz fac zonele metropolitane. Şeful statului a precizat că deplasarea în afara localităţii va fi în continuare interzisă, cu excepţii ce vor fi stabilite de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește și Klaus Iohannis a vorbit despre riscul unor măsuri de AUSTERITATE

Iohannis a afirmat că, de la 15 mai, când expiră starea de urgenţă, "se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii când ne deplasăm în interiorul localităţii". Potrivit acestuia, după 15 mai este recomandată deschiderea parcurilor.

Iohannis a avut marţi, la Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele