PREȚUL locuințelor. TVA de 5%. Urmează votul DECISIV
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un impuls pentru piața imobiliară
Un impuls pentru piața imobiliară
Ajuns destul de repede, în doar câteva luni, la votul decisiv al deputaților, proiectul de lege ce modifică actualele prevederi privind aplicarea cotei de taxă pe valoare adăugată (TVA) de 5% la vânzarea de locuințe, va determina o majorare a plafonului până la care se aplică această cotă redusă.

Potrivit propunerii legislative, plafonul până la care se aplică TVA de 5% ar urma să crească de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la echivalentul în lei a sumei de 140.000 de euro. 

O schimbare importantă apărută odată cu raportul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților vizează moneda în care este stabilită limita pentru aplicarea TVA-ului de 5% la livrarea de locuințe. Astfel, dacă în varianta inițială a proiectului acest prag era exprimat în lei (750.000 lei), acum, după apariția unor amendamente la proiect, pragul este exprimat în euro și stabilit la 140.000, precizează Avocatnet.

Dacă inițiativa legislativă va primul votul favorabil al deputaților, această majorare va însemna o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe. În primul rând pentru că va putea fi aplicat și locuințelor mai scumpe, de până la 140.000 de euro. Ceea ce reprezintă, cu siguranță, un impuls pentru piața imobiliară. 

Citește și Sprijin pentru achitarea avansului la casă. Nou program pentru achiziționarea unei locuințe

Pe de altă parte, inițiatorii proiectului susțin că necesitatea aceastei schimbări apare din devalorizarea leului în raport cu moneda euro, din creșterea permanentă a prețurilor din imobiliare și din “noile realităţi economico-sociale actuale”, inclusiv efectele economice ale epidemiei de coronavirus.

Cota redusă de TVA, de 5%, reprezintă o excepție de la cota standard a acestei taxe (19%) și se aplică locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare și cu o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești. Suprafață utilă este, conform Legii 114/1996 privind locuințele, suprafața desfășurată, mai puțin cea aferentă pereților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel