PREMIERĂ. Filmare cu DRONA în centrala nucleară de la Cernobîl VIDEO
Autor: Oana Pavelescu pe 19 noi 2020 / 09:08 | Articole recomandate

Centrala nucleară de la Cernobîl

Compania Flyability a dezvăluit modul în care anul trecut s-a asociat cu DroneUA pentru a desfășura o misiune la Centrala Nucleară de la Cernobîl cu scopul de a stabili dacă deșeurile nucleare erau prezente într-unul dintre reactoarele dezafectate ale centralei.

La momentul dezastrului din 1986, a cincea unitate a centralei de la Cernobîl era în construcție și se apropia de finalizare. Având în vedere graba de a pleca, nu se știa dacă bazinele de exploatație din Reactorul Cinci au primit vreodată barele de combustibil de uraniu sărăcite pentru care fuseseră construite.

Treizeci și trei de ani mai târziu, echipa de dezafectare a a centralei de la Cernobîl a trebuit să știe dacă există deșeuri nucleare în Reactorul Cinci. În acest scop, echipa a dorit ca pilotul de la Flyability să întreprindă o misiune în respectivul reactor pentru a stabili dacă sunt prezente bare de combustibil nuclear și dacă echipamentul principal care ar fi fost folosit în reactor a fost montat vreodată.

Elios 2 este utilizat în mod obișnuit pentru inspecții la centralele nucleare, unde poate contribui la îmbunătățirea siguranței și la reducerea semnificativă a timpilor de reacție (adică, timpul de închidere a centralei pentru inspecție și întreținere). Cu toate acestea, aceasta a fost prima dată când o dronă Flyability a fost implicată în eforturile de dezafectare a unei centrale nucleare.

Ciuperci care ”mănâncă” radiații, descoperite la Cernobîl

„Misiunea de la Cernobîl a fost stresantă, deoarece peretele pe care a trebuit să-l acoperim avea o înălțime de 70 de metri, deci nu exista nicio modalitate prin care să putem recupera drona în cazul în care semnalul s-ar pierde”, a declarat Charles Rey, managerul de formare Flyability și unul dintre liderii misiunii.

„Dar misiunea a fost un mare succes, iar responsabilii de la Cernobîl au fost foarte mulțumiți de videoclipul și imaginile pe care le-am putut colecta în Reactorul Cinci”.

Deși reactorul este solid din punct de vedere structural, accesul la zonele din interiorul acestuia în care ar fi putut fi depozitate deșeuri nucleare a fost imposibil, deoarece intrările se află la mare înălțime de la sol. Pentru a conduce misiunea, piloții Flyability au stat în mijlocul reactorului, într-o groapă care avea o adâncime de aproximativ 25 de metri - o locație care ar fi fost inaccesibilă dacă reactorul ar fi încă activ.

Folosind Elios 2, piloții au reușit să zboare în Reactorul Cinci și să colecteze suficiente date vizuale pentru a determina că bazinele erau goale și că nu existau deșeuri nucleare prezente nicăieri în interior.

Aceste constatări au fost semnificative, deoarece nu au fost adunate până acum nicio dovadă că bazinele de exploatație erau goale. În urma misiunii, echipa de dezafectare de la Cernobîl a planificat să includă dovezile vizuale colectate de Elios 2 într-un raport prezentat autorităților internaționale cu privire la starea reactoarelor centralei.

 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele