Moment istoric la Cernobîl. A început extragerea combustibilului nuclear uzat
Autor: Oana Pavelescu pe 20 noi 2020 / 08:54 | Mutarea zilei

Se lucrează intens la fosta centrală nucleară de la Cernobîl / Foto: BERD

Primul recipient de deșeuri cu combustibil nuclear uzat a fost încărcat joi, 18 noiembrie 2020, în Instalația de Stocare Provizorie 2 (ISP-2) de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Această etapă importantă reprezintă punctul culminant a peste 20 de ani de muncă. Instalația este finanțată de un fond internațional de donatori gestionat de BERD în Contul de siguranță nucleară.

Primul recipient cu pereți dubli care a fost încărcat conține un total de 93 de ansambluri de combustibil uzat care au fost scoase din depozitul învechit al centralei nucleare și acare acum sunt procesate și ambalate în noua instalație ISP-2. În total, peste 21.000 de ansambluri de combustibil uzat de la reactoarele 1, 2 și 3 de la Cernobîl vor face această călătorie în următorii opt sau mai mulți ani. ISP-2 este cea mai mare instalație de stocare a combustibilului uzat din lume și are o durată de viață de minimum 100 de ani.

PREMIERĂ. Filmare cu DRONA în centrala nucleară de la Cernobîl VIDEO

Balthasar Lindauer, Director BERD, pentru Siguranță Nucleară, a declarat: „Aceasta este o realizare importantă, care demonstrează că numeroasele zile, săptămâni și ani pe care BERD, donatorii, contractanții și Ucraina le-au dedicat realizării acestui proiect care este critic pentru siguranță. A trebuit să depășim multe provocări pentru a ajunge la acest punct. ”

Complexul ISP-2 a început ”testarea la cald” la începutul acestui an. Licența completă de funcționare este așteptată la începutul anului 2021. „Lucrări importante rămân de finalizat pentru a asigura licența completă de operare, așteptată la începutul anului 2021, dar testarea și încărcarea cu succes a primei încărcături complete de combustibil oferă tuturor celor implicați motive de sărbătoare ”, a adăugat Steven White, director asociat al BERD.

Unitatea de stocare interimară a costat 400 de milioane de euro și a fost finanțată cu contribuții din Belgia, Canada, Danemarca, Uniunea Europeană, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Rusia, Suedia, Elveția, Ucraina, Statele Unite Regatul și Statele Unite ale Americii.

BERD gestionează fondurile comunității internaționale de donatori pentru a transforma Cernobîlul într-un mediu sigur și a contribuit financiar la acest efort.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele