Prețul cuprului a luat-o razna! Așa ceva nu a mai fost din 2011
Autor: Simona Haiduc pe 23 feb, 08:51 | Articole recomandate

Analiștii anticipează o evoluție frumoasă a pieței

Prețul la cupru a sărit de 9.000 dolari/tona în cursul tranzacționărilor de luni. Astfel, la Bursa din Moscova, metalul a fost cotat la 9.269,50 dolari, cel mai ridicat nivel din 2011, când valoarea acestui activ au atins recordul istoric de 10.190 dolari/tonă, potrivit datelor London Metal Exchange (LME).

Contractele futures pentru cupru au revenit pe trend ascendent în martie 2020. De atunci, creșterea a fost de 101%. Investitorii pariază pe o redresare mai accelerată a cererii de metale, care își va reveni odată cu economia mondială după criza provocată de pandemia de coronavirus și va continua să crească pe măsură ce se va trece la surse regenerabile și vehicule electrice, domenii unde este nevoie de mult nichel, cupru, litiu și alte metale.

În același timp, analiștii așteaptă ca pe piața cuprului să se formeze un deficit: oferta se va micșora atât din cauza creșterii cererii, cât și a scăderii marjelor de producție la unele fabrici - în special a celor din China. Scăderea profiturilor poate determina unele întreprinderi mari să reducă producția, scrie Bloomberg.

„Lista factorilor ce impulsionează piața cuprului este foarte lungă”, a comentat Max Leighton, de la Citigroup. "Multe evenimente optimiste se vor întâmpla în următoarele câteva luni, așa că noi credem că prețurile cuprului vor crește până la 10.000 dolari/tonă în viitorul foarte apropiat".

Citește și Bill Gates a EȘUAT? A vrut să scape de TOATE, dar a ieșit ALTFEL

Banca de investiții Goldman Sachs este, la rândul ei, de părere că trendul ascendent pe care s-a înscris piața cuprului este departe de a se încheia. Experții se așteaptă la un preț mediu mediu constant mai ridicat în 2021 și 2022.

Potrivit estimărilor lor, anul viitor prețul mediu al cuprului va fi de aproximativ 8.625 dolari, iar în 2022 va crește până la o medie de 9.175 dolari/tonă. În aceste condiții, este foarte probabil ca prețul cuprului să se apropie de recordurile istorice în prima jumătate a anului 2022.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele