Prețul energiei. Este FĂRĂ PRECEDNT. Iulian Iancu: O lovitură dată României
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
România are prețuri mai mari decât în Germania sau Austria
România are prețuri mai mari decât în Germania sau Austria
Iulian Iancu, fostul președinte al Comisiei pentru Industrii, a declarat că liberalizarea pieței energiei este o lovitură dramatică dată României și că cel mai grav virus care ne-a putut fi inoculat este virusul creșterii prețurilor la energie. 

Realitatea s-a dovedit mai dramatică decât s-a anticipat chiar și de cei mai pesimiști analiști. ”În sensul că, eu spuneam atunci, când se forțase prin Ordonanță de urgență, liberalizarea prețurilor cu patru ani mai devreme, că vom avea o creștere de 49% în primul an. Din păcate a fost o creștere cu 80% în primul an, ea s-a dus la 100% în al doilea an și a intervenit Ordonanța 114 despre care s-a vorbit atât și care a întors prețurile la nivelul inițial, adică de 68 de lei pe megawatt oră la gaze naturale, când prețul la producție era de 47,5 lei”, a spus Iulian Iancu pentru Antena 3. 

Întrebat dacă este adevărat că România a înregistrat perfomanța de a avea prețuri mai mari cu 30% față de majoritatea țărilor vest-europene, Iulian Iancu, a răspuns că ”avem prețuri mai mari decât în Germania, Franța, Italia, Olanda, Ungaria, Austria și lista poate continua. Deci, este o subminare directă a sustenabilității economiei românești. 

Altfel spus, este o lovitură dramatică dată României, economiei și cetățeanului român. Lumea nu este atentă, de aceea s-a ales acest moment, pentru că noi toți suntem atenți la valul patru, la valul cinci, la pandemie, însă cel mai grav virus care ne-a putut fi inoculat este virusul creșterii prețurilor la energie, care se va duce pandemic în toate prețurile din această țară. Ne va scoate economia din orice cursă de competitivitate, adică din orice șansă de mai bine”, a spus Iulian Iancu. 

Potrivit spuselor sale, nu vom mai putea concura cu nimeni, nici măcar cu prietenii de pe piața europeană. El a precizat că ”49% este creșterea reală a prețurilor la energie electrică, din mai anul trecut și până acum,iar la gaze naturale, la producători, creșterea din martie anul trecut și până acum este de 500%. Este ceva fără precedent în istoria energetică din România, dar cred că și la nivel mondial. Nu s-a mai întâlnit în istoria sistemului energetic să ai o creștere de 25% o dată. Este fără precedent. 

Citește și Florin Cîțu, precizări despre scumpirea energiei și consumatorul vulnerabil

500% la producător demonstrează că, față de scăderea bruscă a sectorului pe piața mondială, acum când economia și-a revenit, producătorul încearcă să recupereze pierderea pe seama consumatorului. Și s-a dus până dincolo de orice limită. De ce a putut el să se ducă și abia acum înțelegem mare minciună a procesului de liberalizare. Nu poți să ai liberalizare atunci când ai doar doi producători. Este imposibil, este o mare minciună. Dacă ai doi producători, ei se vor înțelegere. 

În ceea ce privește soluțiile, în primul rând nu ai voie să dai drumul la liberalizare până nu definești ce înseamnă consumatorul vulnerabil, care, în România, reprezintă mai mult de 80% dintre consumatori, a spus Iulian Iancu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel