Prețul petrolului. Ce se va întâmpla cu AURUL NEGRU în 2021
Autor: Simona Haiduc pe 26 feb, 12:44 | Cifra zilei

Prețul petrolului Brent a crescut în această dimineață cu 25 de cenți, sau 0,4%, până la 63,53 dolari pe baril.

Experții băncii britanice Barclays au reviziuit în urcare prognoza pentru prețurile la petrol pentru anul 2021, pornind de la reacția mult mai slabă decât se anticipase a ofertei din partea producătorilor de petrol din Statele Unite la creșterea prețurilor și stabilizarea nivelului de rezerve după gerurile anormale din Texas.

Analiștii băncii din Regatul Unit au majorat cu 7 dolari prognoza lor pentru prețul barilului de petrol marca Brent, de referință în Europa, până la 62 dolari pe baril, pentru 2021, în timp ce prețul petrolului american WTI este de așteptat să crească cu 6 dolari/baril, până la 58 dolari/baril.

"Vremea anormal de rece, în special în statele din sud, a accelerat stabilizarea stocurilor, afectând oferta mai mult decât cererea", a declarat banca britanică într-o notă.

Săptămâna trecută, companiile energetice din SUA au redus numărul instalațiilor petroliere de forare, pentru prima dată din luna noiembrie, în condițiile în care temperaturile extrem de coborâte au cuprins mare parte din teritoriul statului Texas, cel mai mare producător de aur negru din SUA.

Barcklays a precizat că răspunsul slab al ofertei din partea companiilor petroliere din SUA la creșterea prețurilor arată că livrările suplimentare necesită prețuri mai mari. Joi, petrolul s-a tranzacționat la valori maxime din ultimele 13 luni, după o scădere accentuată a producției săptămâna trecută din cauza condițiilor meteorologice din Texas.

Citește și Prețul petrolului a doborât RECORDUL din 2020. Ce spun analiștii

"Cu toate acestea, pe termen scurt, rămânem prudenți cu privire la reducerea restricțiilor de producție OPEC+, la riscurile asociate cu noile variante ale coronavirusului, mai infecțioase, și cu o poziționare ridicată", a spus Barclays. În opinia experților, creșterea cererii ar putea încetini semnificativ sub efectul situației epidemiologice din Statele Unite.

Banca se așteaptă ca Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi - OPEC + - să crească oferta cumulativă cu 1,5 milioane de barili de petrol pe zi în al doilea trimestru, în timp ce Arabia Saudită va inversa reducerea unilaterală din aprilie. Reuniunea cartelului va avea loc pe 4 martie.


Cifra zilei Vezi toate articolele