Prețul polițelor RCA a luat-o razna. Creșteri cu adevărat spectaculoase
Autor: DCBusiness Team pe 26 sep, 10:36 | Cifra zilei

Arde rău la buzunar

Haosul de pe piața asigurărilor lovește greu buzunarele proprietarilor de autovehicule, care au nevoie de poliță de Răspundere Civilă Auto (RCA). După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance, prețurile RCA-urile au luat-o, pur și simplu, razna. 

Iar cifrele nu fac decât să confirme acest lucru. Spre exemplu, la Euroins, o polită pe șase luni, cu clasa de bonus B7, la care se aplică o reducere de 40%, a ajuns să coste acum peste 600 de lei, de la 325 în luna august. În cazul unui RCA pe 12 luni, la aceeași categorie, prețul a fost majorat de la 651 la 800. 

Alt caz. Un șofer născut în 1994 și cu clasă de bonus B1 (reducere de 5% din prețul de bază) trebuie acum scoată din buzunar pentru o poliță pe o jumătate de an 1246 de lei, față de 667 cât a plătit în vară. Un conducător auto de 70 de ani, care deține o mașină recent înmatriculată va plăti 1469 de lei pentru șase luni, deși în urmă cu o săptămână acest tarif era de 750 de lei. 

La Grawe, asigurător care practica, înainte de ca City Insurance să rămână fără licență de funcționare, prețuri la fel de mici, creșterile sunt la fel de spectaculoase. Astfel, tariful pentru o poliță pe șase luni a fost majorat de la 319 la 866, cea pentru 12 luni ajungând de la 538 la 1036 de lei, potrivit datelor brokerilor. 

Citește și Polițele RCA. O nouă lovitură pentru români! Ce vrea Guvernul

Situația este la fel de gravă și în cazul autoutilitarelor, a mașinilor agricole. Codul rutier obligă inclusiv proprietarii de tractoare și combine agricole să facă asigurare printr-un RCA care protejează compensația pentru daunele aduse persoanelor sau lucrurilor care pot fi cauzate de circulație. 

Consecința este una singură: scumpiri în lanț. ”Pentru că una este să iau o poliță RCA cu 8.000 pe an, și una este să iau o poliță RCA cu 17.000 de lei la 6 luni de zile. Presupun că și noi va trebui să mărim prețurile cu 20 – 30% pentru a face față doar la această poliță RCA”, atrăgea, recent, atenția Vasile Ştefănescu, președinte COTAR.

Cum se explică această explozie de prețuri? Specialiștii oferă două motive. În primul rând, mulți asigurători nu depind de polițele RCA, de aceea nu doresc o migrare a clienților City Insurace către ei și în al doilea rând, având în vedere cererea foarte mare, actorii de pe piață speculează momentul pentru profit.


Cifra zilei Vezi toate articolele