PREVIZIUNE înfiorătoare: Va veni ”mama tuturor RECESIUNILOR”
Autor: Simona Haiduc pe 09 sep, 19:40 | Mutarea zilei

Sunt foarte puține șanse să fie bine

Frederic Janbon, directorul general al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din Europa - BNP Paribas Asset Management avertizează că, din cauza pandemiei de coronavirus, în economia mondială va veni ”mama tuturor recesiunilor”. O previziune cu adevărat îngrijorătoare, dar pentru care expertul are argumentele sale. 

Într-un interviu acordat publicației Financial Times, Janbon a estimat că sunt foarte puține șanse ca economiile lumii să-și revină rapid ”după foarte, foarte substanțială scădere a activităților practic în toate țările planetei”, urmare a măsurilor de restricții impuse de autorități pentru stoparea răspândirii noului coronavirus. 

Omul de afaceri nu crede în posibilitatea unei redresări sub forma literei V când, după o prăbușire consistentă vine o relansare la fel de consistentă. În majoritatea țărilor, spune Janbon, acest proces va evolua după un scenariu mult mai lent, sub formă de U.

În același timp, managerul consideră că trendul ascendent care a pus stăpânire, cu pauze mai mici sau mai mari, pe piețele de capital după dezastrul din martie nu reflectă situația reală a economiei globale, pentru că este prea rapidă, având în vedere datele concrete ale problemei, și ignoră pericolul, deloc imaginar, al unui al doilea val de covid-19 pretutindeni în lume. 

Citește și Noua ARMĂ a Rusiei. Nici nu vă imaginați despre ce este vorba

Janbon susține că singurul factor care ar putea determina o îmbunătățire a prognozelor economice este apariția unui vaccin anti-covid, numai că acum noul virus continuă să se răspândească, cu precădere în SUA, în America Latină și în Asia. Mai mult, pentru o redresare stabilă mai este nevoie de noroc și de ”un comportament adecvat al populației în privința respectării măsurilor sanitare”. 

Conform unui sondaj realizat în iunie de Bank of America, numai 14% dintre marile fonduri de investiții cred într-o redresare în V, majoritatea (44%) mergând pe varianta U, restul favorizând scenariul în W, cu o cădere, scurtă revenire urmată de o nouă prăbușire și din nou creștere, de această date ceva mai robustă. 

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele