Previziuni ȘOCANTE! Deutsche Bank: Pregătiți-vă, vine HAOSUL
Autor: Simona Haiduc pe 10 sep, 15:53 | Declarația zilei

Foarte, foarte multe se vor schimba

Războiul rece dintre Statele Unite și China vor conduce lumea într-o epocă de tulburări și revolte, care va determina evoluția omenii în următoarele decenii, dacă nu chiar mai mult, prognozează principalul strateg al Deutsche Bank, Jim Reid și colegii lui.

Experții instituției sunt convinși că decalajul dintre cele două mari economii va amplifica eventualitatea ca Beijing și Washington să cadă în așa numita capcană Fukidida, ce presupune apariția unui conflict armat între țări-concurente când una începe să o ajungă din urmă și să o depășească pe cealaltă. 

Potrivit constatărilor specialiștilor Deutsche Bank, în ultimii 500 de ani au existat 16 asemenea situații, iar 12 dintre ele au condus la război. Totuși, analiștii sunt convinși că între China și SUA, două puteri nucleare, nu se va ajunge la un astfel de conflict, dar un război economic total este foarte posibil. 

Sancțiuni economice, război tarifar, interdicții de vânzări și transfer de tehnologii, toate aceste elemente vor reuși, într-un final, să împartă lumea în două mari tabere de țări, una condusă de SUA, cealaltă de China. În același timp, China, Rusia, UE și Turcia vor încerca, în acest context, să concureze pentru influență în Orientul Mijlociu și în Africa. 

Experții Deutsche Bank cred că în următoarea perioadă țările europene se vor confrunta cu urmările datoriilor uriașe acumulate, situație care va genera crize, emisii de obligațiuni de către băncile lor centrale și accelerarea inflației, deoarece UE va recurge, după toate probabilitățile la politica ”banilor din elicopter”. O tactică prin care se înțelege injectarea de lichidități în gospodării sau în sectorul real al economiei, dar nu și în cel financiar. 

Citește și Coronavirus. VA FI GRAV! Alte NECAZURI pentru economia lumii

”Revoltele” reprezintă, în opinia analiștilor, o amenințare reală nu doar pentru structura economică, dar și politică a multor state. Problema este că pe fondul pandemiei de coronavirus s-a amplificat problema inegalităților, pe care guvernele vor încerca să o niveleze prin creșterea impozitelor pentru cetățenii cu venituri mari și pentru corporații. 

Decalajul social poate conduce însă și la schimbări fundamentale a tabloului general al lumii. Astfel, potrivit prognozelor Deutsche Bank, după anul 2030, rezultatele alegerilor politice vor suferi o modificare substanțială, pentru că electoratul din țările G7 va întineri considerabil: raportul dintre alegătorii născuți înainte de 1980 se va reduce simțitor comparativ cu generațiile tinere.  

 

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele