Program de lucru redus cu 80%. Legea intră în vigoare săptămâna aceasta
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
CNIPMMR vrea o agenție care să readucă prodicția în România
CNIPMMR vrea o agenție care să readucă prodicția în România
Legea 58/2021, care reglementează programul Kurzarbeit, urmează să fie publicată azi în Monitorul Oficial.

Angajatorii vor avea posibilitatea de a reduce cu până la 80% timpul de muncă al salariaților (din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă). În prezent, timpul de muncă poate fi redus doar cu până la 50%. 
Tot legat de reducerea timpului de muncă, noua lege prevede că, pentru ca angajatorul să ia această decizie, va fi necesar fie acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fie acordul reprezentanților salariaților.

Mai departe, deși decizia de reducere a timpului de muncă, programului de lucru, repartizarea zilnică a acestuia și drepturile salariale aferente se comunică cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea măsurii, se va introduce o excepție. Mai precis, comunicarea respectivă va putea fi făcută cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării măsurii atunci când intervine o modificare a programului de lucru datorită creșterii activității (și e necesară fie suplimentarea personalului, fie înlocuirea unui salariat care nu poate munci). Parlamentarii spun că această modificare va ajuta angajatorii care primesc comenzi ocazionale pe care trebuie să le onoreze într-un timp scurt.

O altă modificare importantă ține de indemnizația suplimentară aplicabilă în cadrul programului Kurzarbeit. Dacă acum aceasta este de 75% din diferența dintre salariul brut din contractul de muncă și salariul brut aferent programului redus, pe viitor aceasta va fi stabilită la 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de lucru (indemnizație decontabilă la stat ulterior plății către salariat). În plus, angajatorii vor putea să suplimenteze suma, dacă își permit (această sumă „extra” va fi nedecontabilă la stat).

Citește și: Analist. Cifrele nu mint: 4,33 miliarde lei, deficitul la fondul de pensii

Deși programul Kurzarbeit interzice angajările în perioada aplicării sale, va apărea și o excepție, dictată tot de experiențele practice din ultimele luni. Angajările vor fi permise pentru a înlocui salariați care pleacă de la angajator din diverse motive (cum ar fi demisia).

Referitor la decontarea indemnizației Kurzarbeit, noua lege prevede modificări la lista actelor necesare angajatorului. Astfel:
copia deciziei de reducere a timpului de muncă nu va mai fi semnată de salariat, ci doar se va face dovada aducerii la cunoștință în orice mod (poștă, e-mail etc.);
nu va mai fi nevoie de balanța lunară de verificare, așa cum se cere acum, ci de o declarație pe propria răspundere;
va fi necesară o copie a acordului încheiat cu sindicatul sau reprezentanții salariaților pentru reducerea timpului de lucru.
După ce modificările aduse programului vor intra în vigoare, va fi nevoie inclusiv de modificarea normelor pentru aplicarea programului (prin HG).

Programul Kurzarbeit este gândit în ideea în care, la reducerea programului de lucru din cauza instituirii stării de urgență, alertă sau asediu, angajatorul și statul împart costurile salariale pentru a se evita concedierile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel