Programul Prima Casă se schimbă, iar. Ce e nou
Autor: Oana Pavelescu pe 08 iul, 14:32 | Articole recomandate

Programul "Noua Casă". Eugen Rădulescu (BNR) trage un semnal de ALARMĂ

Potrivit oficialilor Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), plafonul de garantare ar urma să fie majorat la 80.000 de euro, ceea ce ar extinde lista de opțiuni pentru cumpărători.

Programul guvernamental O familie, o casă (înlocuitorul fostului Prima Casă), care a redevenit de interes pentru Guvern chiar în timpul epidemiei, va suferi noi schimbări.

Programul care se va numi O nouă casă, nu că acest lucru ar avea pre mare importanță, va avea noi condiții de funcționare. Unul dintre cele mai impirtante modificări este că plafonul de garantare urcă de la 66.500 € la 80.000 de €.

„Programul setează niște priorități ale statului pe această zonă a locuințelor cu această caracteristică: locuințe pentru tineri. Haideți să nu mai oferim tinerilor orice cutiuță din aceasta lipsită de orice facilități sau care ulterior (se) dovedesc a avea tot felul de probleme, fie distanța, fie lipsa unor școli ș.a.m.d. Eu cred că în maximum două săptămâni, programul devine funcțional, cu tot ce trebuie, astfel încât cine aplică să poată să meargă la bancă”, spunea zilele trecute Cristian Păun, președintele (FNGCIMM).

„Statul a început să fie puțin mai atent la proiectele pe care le dezvoltă prin acest program – și e și normal să se întâmple așa, pentru că vedem tot felul de proiecte imobiliare care n-au conexiune la rețea de canalizare, făcute în mijlocul câmpiei și apoi să se descurce locuitorii cu transportul în comun și cu toate treburile acestea”, a mai explicat Cristian Păun.

Florin Cîțu: Programul "Prima Casă" trebuie MODERNIZAT

Guvernul are în vedere acordarea de credite garantate de stat și dezvoltatorilor, dar nu marilor dezvoltatori care preferă să se imprumute de la băncile externe, ci pentru micii dezvoltatori, ceea ce explică și entuziasmul celor de la FNGCIMM, pentru acest program.

Rămâne de văzut, în primul rând, cum și dacă se va materializa cu adevărat acest proiect, pe de o parte, pe de alta, o consecință sigură a acestei măsuri nu va fi ușurarea accesului la locuințe de bună calitate la un preț rezonabil ci va duce la scumpirea și mai mult a locuințelor.

Momentul ales pentru a face acestre mișcări este unul destul de riscant, deoarece piața imobiliară devine foarte volatilă în perioade de criză, lucru care s-a întâmplat și în 2008.

 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele