Punctele albe din această fotografie nu sunt stele, sunt găuri negre
Autor: Oana Pavelescu pe 22 feb, 19:32 | Articole recomandate

Astronomii au întocmit o hartă a găurilor negre

O echipă internațională de astronomi a publicat o hartă a cerului care arată peste 25.000 de găuri negre supermasive.

Harta, care urmează să fie publicată în revista Astronomy & Astrophysics, este cea mai detaliată hartă cerească din domeniul așa-numitelor frecvențe radio joase. Astronomii, inclusiv astronomii de la Universitatea Leiden, au folosit 52 de stații cu antene LOFAR răspândite în nouă țări europene.

Stele sau găuri negre?

Pentru un ochi neinstruit, harta cerului pare să conțină mii de stele, dar acestea sunt de fapt găuri negre supermasive. Fiecare gaură neagră este situată într-o galaxie diferită, îndepărtată. Emisiile radio sunt emise de materie care a fost evacuată pe măsură ce se apropia de gaura neagră.

Citește și: Cum să-ți faci un selfie pe Marte. Imagini spectaculoase cu Planeta Roșie

Harta întregului cer

Noua hartă a fost creată prin combinarea a 256 de ore de observații ale cerului nordic. Cercetătorii au implementat supercalculatoare cu noi algoritmi care corectează efectul ionosferei la fiecare patru secunde.

Harta acoperă acum 4% din jumătatea nordică a cerului. Astronomii intenționează să continue până când vor cartografia întregul cer nordic. Pe lângă găurile negre supermasive, harta oferă, de asemenea, informații despre structura la scară largă a universului, printre altele.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele