Punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%
Autor: Matei Ion pe 09 sep, 12:22 | Declarația zilei

Eugen Teodorovici confirmă nota în care cerea reanalizarea calendarului creșterii pensiilor cu 40%

Eugen Teodorovici confirmă nota în care cerea reanalizarea calendarului creșterii pensiilor cu 40%, însă spune că nu mai sunt aceleași condiții: „Punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%”, susține fostul ministru al Finanțelor.

„O notă care nu acoperă incompetența guvernării PNL! Cîțu jubila cu o notă confidențială semnată de mine în calitate de ministru al finanțelor, la finalul lunii octombrie 2019, prin care informam guvernul, cum era firesc, cu privire la riscurile neîncadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB în situația aplicării unei creșteri a punctului de pensie cu 40% neînsoțită și de măsuri de reducere a cheltuielilor nejustificate și de creștere a veniturilor bugetare. Iar aceasta este sintetizată în finalul notei, la punctul de propuneri, care viza necesitatea adoptării unui set de măsuri legislative tocmai pentru a acomoda în buget creșterea punctului de pensie cu 40%! Și nu m-am ferit niciodată să afirm că măsuri precum impozitarea pensiilor speciale sau reducerea cheltuielilor inutile și nejustificate din administrația publică sunt imperios necesare, așa cum, pe de altă parte, creșterea punctului de pensie cu 40 % este aplicabilă conform legii, în ciuda manipulării practicate cu insistență de un guvern PNL incompetent și incapabil să vină cu soluții pertinente”, reacționează Eugen Teodorovici.

El mai spune că guvernarea PNL este „ultima care putea folosi acest document ca armă politică de campanie electorală”, în condițiile în care flexibilitatea bugetară generată la nivel european de pandemia COVID 19, prin derogarea de la regula de deficit bugetar de 3% din PIB pentru anii 2020 și 2021.

Cumpărarea vechimii. Guvernul adoptă OUG-ul care reglementează facilitatea

„Dar guvernul PNL, premierul Orban și ministrul său de finanțe nu au putut mai mult. Sau nu au vrut⁉️ Nu au putut mai mult decât premeditată a deficitului încă din primele două luni ale guvernării, printr-o risipă de politice și plăți în avans, împrumuturi record ce au depășit și cele mai pesimiste previziuni ale Comisiei Europene și despre care nimeni nu cere și nimeni nu dă socoteală ... încă! În concluzie: condițiile din 2019 sunt schimbate acum și nu mai există cerința UE de încadrare în limita de deficit de 3%! Ca urmare, dacă ar fi vrut, guvernul Orban putea mări liniștit pensiile cu 40% și putea dubla și alocațiile copiilor, ceea ce eu aș fi făcut oricum, cu sau fără pandemie‼️ Căci cine are voință și bună-credință față de această țară și față de acest neam, are și putință și soluții! Doar să și vrea ... Așa că ... punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%”, conchide fostul ministru de Finanțe.

Eugen Teodorovici ar fi cerut printr-o notă transmisă Guvernului Dăncilă în octombrie 2019, când era ministru al Finanțelor, ca guvernul să „reanalizeze” calendarul privind creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020, potrivit unui document confidențial făcut public de Florin Cîțu.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele