RABLA 2021. TOT ce trebuie să ȘTII despre NOILE REGULI
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Banii pot fi cheltuiți așa cu dorește beneficiarul
Banii pot fi cheltuiți așa cu dorește beneficiarul
În acest an, bugetele programelor Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi majorate față de cele din 2020, ceea ce înseamnă că se vor putea cumpăra mai multe mașini noi, inclusiv hibride ori complet electrice.

Ministrul Tánczos Barna spune că cele două programe ce facilitează schimbarea mașinilor vechi cu unele noi și mai puțin poluante, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus, vor demara în 26 aprilie 2021. 

Prima de casare și ecobonusurile se majorează în 2021

Prin proiectul Ministerului Mediului care încă se află în dezbatere, se propune, printre altele, majorarea sumelor acordate în cadrul programului Rabla Clasic care vor crește de la 6.500 lei la 7.500 de lei.

Și ecobonusurile se vor majora în acest an. Concret, ecobonusul pentru mașini cu sistem de propulsie hibrid se va majora de la 2.500 de lei, cât e în prezent, la 3.000 de lei, în timp ce ecobonusul pentru mașinile cu emisii mici, de sub 96 g/km CO2, va crește de la 1.000 la 1.500 de lei.

Însă valoarea ecotichetelor pentru cumpărarea de mașini electrice sau hibride în cadrul programului Rabla Plus se va păstra la aceeași valoare din anii trecuți. 

Astfel valoarea unui ecotichet Rabla Plus va fi de până la 45.000 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric, sau de 20.000 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou hibrid cu sursă de alimentare externă și care are emisii de CO2 de până la 50 g/km.

Citește și: RABLA 2021. Când se dă startul. Vești bune de la ministerul Mediului

Noua propunere are în vedere și modificarea unor chestiuni ce vor permite transmiterea mai ușoară a documentelor către autorități, respectiv prin mijloace electronice și fără să mai fie nevoie de marcarea lor ca fiind documente „în original”, „în copie legalizată” sau „scanate în original”, notează avocatnet.ro

În ambele cazuri, adică fie că vorbim despre cumpărarea de mașini electrice ori de mașini hibride, suma primită de la stat nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din prețul de comercializare.

Totodată, ministrul mediului a anunțat că cele două programe vor beneficia de bugete majorate. Mai exact, bugetul programului "Rabla Clasic 2021" va creşte cu aproximativ 10% faţă de anul anterior, de la 405 la 440 milioane de lei. În același timp, bugetul alocat programului Rabla Plus se va dubla față de cel de anul trecut și va ajunge la 400 de milioane de lei.

Astfel, potrivit calculului făcut de minister, banii vor ajunge pentru cumpărarea a 6.600 de maşini complet electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride.

O nouă prevedere care este introdusă în propunere este aceea că autoturismele cumpărate prin programul RABLA nu vor putea fi vândute timp de un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel