Racordare GRATUITĂ la rețeaua de gaze. Ce trebuie făcut
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O operațiune care ar putea antrena majorarea facturilor
O operațiune care ar putea antrena majorarea facturilor
Toate cheltuielile sunt suportate de companiile de distribuție care nu pot trece la treabă, deocamdată, la treabă, pentru că așteaptă să primească noile reguli. Oricum, consumatorii finali casnici trebuie să știe că racordarea la rețeaua de gaze naturale va fi gratuită.

În acest scop clienții trebuie să informeze, printr-o cerere, distribuitorul, care se va rezolva apoi toate etapele necesare racordării. Cum întotdeauna trebuie să existe un DAR, situația dată nu face excepție. Ca atare, la cererea mai sus menționată, consumtorul trebuie să atașeze o serie de documente pe care le consideră importante în susținerea solicitării sale și, neapărat, cele care atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului pentru care se dorește racordarea. Și, firește, actele de identitate.

Din acel moment, în cazul clienților finali casnici, operatorul sistemului de distribuție a gazelor preia atât acțiunile necesare racordării, cât și costurile legate, printre altele, de evaluarea cererii de racordare, stabilirea soluției tehnice pentru realizarea conductei necesare racordării, eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare, emiterea unui aviz tehnic de principiu în funcție de soluția tehnică prevăzută în cazul în care nu există conductă necesară racordării - dacă există conducta necesară racordării, operatorul emite un aviz tehnic de racordare, obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor/ autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a conductei necesare racordării, proiectarea conductei necesare racordării, execuția conductei necesare racordării, proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcție a racordului.

Citește și Altă NENOROCIRE pe capul Chinei. O problemă GRAVĂ

Cererea de racordare trebuie analizată de operator în cel mult cinci zile lucrătoare de la primirea ei și, în cazul în care nu este corect completată sau lipsesc actele ce trebuie s-o însoțească, operatorul notifică solicitantul, cerându-i acestuia să remedieze situația, precizează Avocatnet. Dacă asta nu se întâmplă în cel mult 30 de zile de la notificare, cererea de racordare se clasează și va fi nevoie de altă solicitare. 

Potrivit Ordinului ANRE nr. 178/2020, racordul finanțat de operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale “intră în patrimoniul acestuia, iar costurile de realizare sunt recuperate prin tarifele de distribuție”. Ceea ce poate presupune că facturilor tuturor consumatorilor s-ar putea majora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel