Radu Hanga (BVB): Ne dorim să avem mai mulți investitori
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BVB a deschis în creştere şedinţa de vineri
BVB a deschis în creştere şedinţa de vineri
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îşi doreşte să aibă mai mulţi investitori care să investească în companiile locale, a declarat, joi, preşedintele BVB, Radu Hanga, într-o videoconferinţă pe tema antreprenoriatului feminin.

"Practic, pentru a deveni bancabil, pentru a deveni finanţabil, trebuie în primul rând să ai acces la capital. Dezvoltând piaţa de capital, simplificând accesul companiilor la capitalul disponibil pe piaţa locală şi pe piaţa globală, facem un mare serviciu companiilor locale şi creăm condiţiile pentru ca acest sistem antreprenorial local să se dezvolte. Când spunem simplificarea accesului investitorilor la piaţă nu ne gândim la faptul că ne dorim să avem mai mulţi investitori care să tranzacţioneze, ci ne dorim să avem mai mulţi investitori care să investească în companiile locale, care să-şi investească capitalul disponibil în companiile locale care sunt listate la Bursă. Pentru aceasta este foarte importantă simplificarea interacţiunii cu Fiscul. Sigur, este importantă digitalizarea, şi asta e treaba noastră, la Bursă şi în zona industriei de brokeraj, să ne digitalizăm, să ne ducem mai aproape de investitori, iar lucrurile acestea se întâmplă, vedem tot mai multe companii de brokeraj care vin cu platforme digitale, vin mai aproape de clienţii lor", a afirmat Radu Hanga.

Preşedintele BVB a apreciat că ar fi foarte bine ca excesul de lichidităţi din bănci să fie direcţionat spre piaţa de capital.

"Uitându-ne la ce s-a întâmplat în ultimii 6-7 ani, vedem creditarea bancară crescândă, dar mai mică decât ce s-a întâmplat în zona depozitelor bancare, adică creditarea a crescut în zona de 2, 3, 5 procente anual, în timp ce depozitele bancare au crescut în fiecare an cu peste 10 procente, dacă ne uităm la ultimii 6 ani. Practic ar fi foarte bine dacă am reuşi ca o parte din excesul acesta de resurse care se adună în bănci să îl direcţionăm către companii, să îl direcţionăm către capital, pentru că exact acesta este mecanismul care creează companii mai bancabile. Adică o companie, în momentul în care merge la bancă şi încearcă să acceseze un credit, prima întrebare pe care o primeşte din partea băncii este 'Cât capital deţii? Care sunt banii pe care i-au pus tu, ca şi antreprenor, pe masă?'", a menţionat Radu Hanga.

Preşedintele BVB a explicat că Bursa are o iniţiativă prin care vrea să pună piaţa de capital la nivel de egalitate cu depozitele bancare.

"Vedem o creştere anul trecut cu aproape 25% a numărului de investitori la Bursă, deci lucrurile se întâmplă. Ceea ce ne-ar folosi foarte mult în interacţiunea cu statul este să simplificăm accesul investitorilor la piaţă, şi asta înseamnă simplificarea procedurilor fiscale. Avem o iniţiativă prin care vrem să punem piaţa de capital la nivel de egalitate cu depozitele bancare, adică taxarea la sursă şi o anumită reducere a nivelului de fiscalitate, pentru că taxarea la sursă înseamnă din punct de vedere tehnic o trecere de pe taxarea netă a câştigurilor pe taxarea lor brută, nu mai este posibilă deducerea pierderilor", a precizat Radu Hanga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel