Radu PUCHIU (H.appyCities):”Gândim tot ca în offline”. Smartcity are nevoie de instituții noi
Autor: Ciprian Dumitrache pe 08 sep, 16:08 | Opinii
Exclusiv

Sergiu Zaharia (stânga) și Radu PUCHIU (dreapta)

Radu PUCHIU, CEO  H.appyCities, a explicat la DC NEWS TV cum trebuie abordată problema securității cibernetice la nivelul orașelor.

Radu PUCHIU remarca faptul că toți cei implicați trebuie să asigure un sistem funcțional. ”Fiecare dintre noi are o responsabilitate. Dacă orașele ar respecta minimul de standarde de securitate, problema ar fi aproape rezolvată”, spune CEO-ul H.appyCities.

Puchiu pune accent pe colaborarea dintre structurile unui oraș pe problematica de securitate cibernetică.

”Marea problemă a unui oraș este gândirea foarte nișată, pe fiecare problematică în parte: transporturile se ocupă de transport, parcurile, de parcuri etc. Într-o lume digitală, sistemele interacționează unele cu altele. Degeaba fac un sistem foarte securizat, de exemplu, pentru transporturi dacă îl deschid pentru altă structură care nu are același nivel de securitate”, subliniază Puchiu.

Referitor la problema nivelului de pregătire pentru a face față noilor provocări, șeful H.appyCities spune că instituțiile nu sunt pregătite pentru amenințările cibernetice. ”Pentru moment, noi gândim tot ca în offline. Ne trebuie o poliție pentru lumea digitală care vine. Nu sunt pregătiți pentru ce riscuri există”.

Referindu-se la problematica IoT - Internet of Things, Sergiu Zaharia remarca faptul că orice oraș trebuie să aibă un nivel minim de securitate încorporat.

”Internet of things va fi noul internet. Zeci de miliarde de echipamente interconectate. Va putea fi realizat doar aplicând o ”igienă de securitate””

Zaharia spune că zona IoT e mai greu de securizat iar una dintre soluții este Neighbourhood watch, un concept prin care fiecare echipament va avea capacitatea de supraveghere/diagnoză a echipamentelor din apropiere. ”Mediul academic ne va da soluțiile pentru securizarea acestor rețele”.

Cum stă România?

Sergiu Zaharia declară că resursa umană este foarte bună, dar paradoxul este că specialiștii în securitate cibernetică pleacă afară sau lucrează pentru companii din Vest.

”Nu avem resurse pentru securizarea viitoarelor infrastructuri de securitate și este greu să-i atragi pentru că sunt foarte bine plătiți”.

Radu Puchiu spune că sistemele de securitate dezvoltate pentru orașele din România sunt la un standard ridicat, dar subliniază faptul că sunt foarte puține sisteme de acest tip. ”Problema noastră nu este securitatea sistemelor, problema este lipsa acestora”, a conchis Puchiu.

 


Opinii Vezi toate articolele