Ratig BBB, calificativ primit de Grupul Electrica din partea Fitch Ratings
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Grupul Electrica a primit calificativul BBB
Grupul Electrica a primit calificativul BBB
Grupul Electrica a obţinut ratingul corporativ de emitent "BBB" Investment Grade, cu perspectivă stabilă, din partea agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, informează luni compania.

Calificativul este superior ratingului suveran al României ("BBB minus"/perspectivă stabilă) datorită legăturilor reduse ale companiei cu principalul său acţionar, statul român, se arată în comunicatul Fitch.

În opinia agenţiei de evaluare financiară, implicaţiile socio-politice şi financiare ale unei ipotetice intrări în incapacitate de plată ale Electrica sunt slabe, deoarece un astfel de default nu ar trebui să ducă la întreruperea livrărilor serviciilor companiei, datorită caracterului ei strategic pentru economie şi societate. O astfel de intrare în incapacitate de plată nu va afecta nici capacitatea de finanţare a României, deoarece Electrica operează independent de stat, este una dintre cele câteva companii de distribuţie, iar expunerea sa la datorii este relativ mică.

Statul român este principalul acţionar al Electrica (48,8% din capital, 49,8% din drepturile de vot), iar aceste legături au determinat Fitch să plafoneze ratingul companiei cu o treaptă peste cel al statului român. Calificativul Electrica nu este constrâns de plafonul de ţară al României, care este la nivelul "BBB plus", precizează agenţia de evaluare financiară.

Dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor electrice

Acţiuni pozitive de rating pentru Electrica pot avea loc numai dacă se îmbunătăţeşte profilul de creditare al companiei şi ratingul suveran al României este revizuit în creştere. De asemenea, calificativul Electrica ar putea fi afectat în cazul unui mediu mai puţin predictibil de reglementare, în eventualitatea creşterii datoriei, a unor legături mai puternice cu Guvernul sau dacă ratingul suveran al României este revizuit în scădere, se arată în comunicatul Fitch.

În cazul României, agenţia menţionează evoluţii care ar putea duce, individual sau colectiv, la acţiuni pozitive de rating: reducerea riscurilor de instabilitate macroeconomică şi îmbunătăţirii credibilităţii politicii macroeconomice, implementarea consolidării fiscale care să îmbunătăţească traiectoria pe termen lung a datorie publice ca procent din PIB şi îmbunătăţirea susţinută a finanţelor externe.

În sens contrar, evoluţii care ar putea duce, individual sau colectiv, la acţiuni negative de rating sunt deficitele fiscale persistent ridicate care conduc la o creştere a datoriei guvernamentale ca procent din PIB, supraîncălzirea economiei sau o "aterizare dură", care subminează stabilitate macroeconomică, fie o deteriorare semnificativă a balanţei de plăţi.

Potrivit unui comunicat al companiei, ratingul BBB reflectă profilul financiar solid al Grupului Electrica, stabilitatea cash-flow-ului, poziţia de lider, atât în aria de distribuţie, cât şi în cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementată, precum şi potenţialul de menţinere a unui nivel ridicat al investiţiilor în perioada următoare.

"Având în vedere oportunităţile de dezvoltare a afacerii, precum şi planul ambiţios de investiţii asumat în cadrul Perioadei a IV-a de Reglementare, Grupul Electrica prospectează mai multe variante privind diversificarea surselor de finanţare. În acest sens, Grupul a luat decizia de a aplica pentru obţinerea unui rating de emitent din partea uneia dintre cele trei agenţii majore de rating, considerând că aceasta este o dovadă de transparenţă şi, totodată, un element cheie în vederea obţinerii flexibilităţii financiare. Existenţa unui istoric al ratingului emitentului, la momentul unei emisiuni de obligaţiuni sau obţinerii unei alte surse de finanţare, este benefică în ceea ce priveşte plasarea cu succes a datoriilor, prin acces în condiţii avantajoase la piaţa instrumentelor de împrumut", au arătat reprezentanţii companiei.

Decizia de obţinere a unui rating de emitent a avut în vedere şi faptul că opiniile privind riscul de credit emise de una dintre cele trei agenţii majore de rating sunt utilizate de investitorii instituţionali din întreaga lume.

"Ne dorim să creştem credibilitatea Grupului Electrica în faţa investitorilor noştri, încrederea acestora fiind extrem de importantă pentru noi. Astfel, scopul nostru în relaţia cu investitorii este acela de a fi priviţi ca o companie transparentă, rating-ul oferind tuturor părţilor interesate o evaluare independentă şi comparabilă cu cea a companiilor similare, care sunt urmărite la rândul lor de agenţiile de rating. Urmare a obţinerii rating-ului, investitorii noştri vor beneficia de experienţa Fitch în ceea ce priveşte procesul de analiză şi de monitorizare a rating-ului public al Grupului Electrica, asigurându-le un confort suplimentar în momentul analizării unei potenţiale majorări a investiţiei în Electrica", a afirmat Corina Popescu, directorul general al Electrica.

Prin listarea din 2014, singura privatizare cu pachet majoritar pe piaţa de capital din România, Electrica a reuşit să atragă aproximativ două miliarde de lei, fonduri utilizate în mod responsabil în două direcţii majore: implementarea unui program de investiţii ambiţios şi oportunităţi de fuziuni şi achiziţii.

Astfel, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiţi în ultimii cinci ani.

O altă parte importantă din fondurile atrase prin oferta publică iniţială a fost utilizată, la finalul anului 2017, pentru achiziţionarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le deţinea în filialele de distribuţie şi furnizare ale Grupului Electrica. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel