Urmărește dezbaterea live

Război comercial. Economia chineză a încetinit dramatic
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Conflictul cu SUA și-a spus cuvântul
Conflictul cu SUA și-a spus cuvântul
Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat anul trecut un avans de 6,1%, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul războiului comercial cu SUA, iar în acest an sunt aşteptate noi măsuri de stimulare destinate să evite o încetinire şi mai gravă.

Chiar dacă o creştere de 6,1% este una pe care economiile occidentale o invidiază, pentru China este cel mai slab avans al economiei după anul 1990, când gigantul asiatic a înregistrat o creştere economică de 3,9% după un an foarte prost, după care au urmat însă ani succesivi de creşteri de două cifre sau aproape. Însă criza financiară din 2008-2009 a redus cererea externă şi a obligat Beijingul să se îndatoreze pentru a susţine economia. Ulterior, însă, creşterea gradului de îndatorare a obligat autorităţile chineze să restrângă creditului pentru a reduce riscurile financiare.

Cifra anunţată vineri de Biroul naţional de statistică este în linie cu estimările analiştilor şi cu ţinta cuprinsă între 6% şi 6,5% fixată la începutul anului trecut de Guvernul de la Beijing.

De asemenea, datele statistice mai arată că în ultimul trimestru din 2019 economia chineză s-a stabilizat, înregistrând un avans de 6% în ritm anual, neschimbat comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce sugerează că măsurile de stimulare adoptate în ultimii ani încep în sfârşit să dea roade.

Citește și SUA şi China au făcut un pas spre împăcare. Trump este mulțumit

Anul acesta este unul crucial pentru atingerea obiectivului Partidul comunist chinez vizând dublarea PIB-ului şi veniturilor în deceniul 2010-2020 şi transformarea Chinei într-o naţiune "moderat prosperă". Anterior, Banca Mondială a anunţat că în 2020 se aştepată la o nouă încetinire a ritmului de creştere a economiei chineze până la 5,9%. Ţinta oficială de creştere a Beijingului ar urma să fie dezvăluită la începutul lunii martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel