Război NUCLEAR. Totul era pregătit! O mică eroare și izbucnea DEZASTRUL
Autor: Andreea Craciun pe 24 feb, 14:28 | Articole recomandate

A fost la un pas

O nouă porție de adevăr despre o perioadă tensionată, de confruntare între două puteri ale lumii: Statele Unite și URSS. Ceea ce dezvăluie noile documente declasificate de Departamentul de Stat al SUA vizează alt episod din Războiul Rece. S-a întâmplat în noiembrie 1983, când sovieticii au deplasat pe teritoriul fostei RDG circa o sută de avioane încărcate cu arme nucleare, gata să intre oricând în acțiune, relatează The Drive, citând respectivele materiale desecretizate. 

Publicația americană notează că o astfel de pregătire a Moscovei pentru război a fost rezultatul „unei neînțelegeri foarte grave” cauzată de activitățile NATO desfășurate ca parte a exercițiului de comandă Able Archer 83, „în timpul căruia a fost testată capacitatea forțelor Alianței de a purta un război nuclear în Europa, dar și în din întreaga Europă și în afara ei. Manevrele au fost astfel organizate încât să pară cât mai reale. 

Conform planului de exerciții Able Archer 83, conflictul nuclear a fost precedat de utilizarea armelor chimice de către „dușmanul virtual”.

Potrivit materialelor publicate, în seara zilei de 2 noiembrie 1983, Armata a 16-a a Forțelor aeriene ale URSS, staționată în RDG, a fost plasată în stare de pregătire sporită pentru luptă. Conform acelorași documente, echipajele aeronavelor dotate cu arme nucleare au fost instruiți să „distrugă țintele inamice din prima linie”.

Citește și Europenii, în alertă: Ceea ce face Iranul cu uraniu, este ALARMANT

În ianuarie, Over Defense, folosind date de la organizația americană Center for Naval Analyses (CNA), a publicat un scenariu pentru un atac preventiv al NATO în regiunea Kaliningrad, care implică eliminarea a patru ținte principale din regiune.


Articole recomandate Vezi toate articolele