RCA, scumpiri majore pentru anumiți șoferi, facilități pentru alții
Autor: Oana Pavelescu pe 28 noi 2020 / 14:17 | Articole recomandate

RCA va suferi modificări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) modifică regulile pe baza cărora se calculează preţurile asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), prin aplicarea diferenţiată a malusului în funcţie de severitatea accidentului.

ASF dorește schimbarea sistemului bonus-malus, prin penalizarea celor care au provocat accidente din care au rezultat vătămări corporale cu patru clase la reînnoirea poliţei RCA iar pentru șoferii care nu au provocat accidente vor primi reduceri.

Majorarea primei de asigurare s-ar produce astfel:

- cu două clase pentru fiecare accident din care au rezultat doar prejudicii materiale;

Permisul de conducere. Modificări IMPORTANTE de ultimă oră

- cu patru clase pentru accidentele soldate cu vătămarea sănătăţii şi a integrităţii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.

În schimb ASF, printr-un proiect de norme care este in dezbatere publică, se urmăreşte şi bonificarea şoferilor care nu au înregistrat accidente. Astfel, în cazul în care nu au înregistrat accidente în anul anterior, şoferii vor beneficieze de o reducere a primei de asigurare prin avansarea în următoarea clasă din cadrul sistemului bonus-malus, notează avocatnet.ro.

Facilități propuse de ASF

O altă noutate a proiectului o vizează introducerea posibilităţii de completare a formularului de constatare amiabilă de accident printr-o aplicaţie electronică. Totuşi, pentru a exista această posibilitate, asiguratorii RCA vor trebui să se pună de acord asupra unei singure aplicaţii electronice.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele