Reabilitare străzi. Companii amendate pentru trucarea licitațiilor
Autor: Mara Ivan pe 24 sep, 18:13 | Articole recomandate

Sunt cinci companii amendate

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro) cinci companii pentru trucarea licitaţiei privind reabilitarea străzilor din municipiul Piteşti, conform unui comunicat al instituţiei.

Amenzile au fost aplicate astfel: Construct Steel Market SRL - 165.485,61 lei; Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL - 187.969,87 lei; Comesad Drumuri SRL - 865.947,83 lei; General Trust Argeş SRL - 649.623,96 lei; Selca SA - 368.066,74 lei.

Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărţită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Piteşti. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitaţiei. În cadrul investigaţiei, Autoritatea de concurenţă a constatat faptul că, sub aparenţa de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înţeles să nu se concureze între ele şi să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

Investigaţia a fost declanşată în anul 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitaţia. Trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA au recunoscut încălcarea Legii concurenţei, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

Citește și PERMISUL de conducere. Informație IMPORTANTĂ de ultimă oră

Consiliul Concurenţei menţionează faptul că încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor. De asemenea, instituţia reaminteşte că, pentru a veni în sprijinul companiilor şi a evita încălcarea normelor în domeniu, a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele