Recalcularea pensiilor. Precizare importantă de la CNPP
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O creștere medie de 135 de lei
O creștere medie de 135 de lei
Casa Națională de Pensii Publice vine cu precizări privind stadiul de recalculare a pensiilor în baza deciziei nr. 702 din 31.10.2019 a Curții Constituționale privind indicele de corecție prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2020 referitoare la sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, CNPP precizează că, după cum este cunoscut, casele teritoriale de pensii se află într-un proces continuu de recalculare a diferitelor prestații pe care le gestionează. O nouă provocare o reprezintă aplicarea prevederilor Deciziei nr.702/2019 a Curții Constituționale a României, care stabilește ca dată de acordare a noilor drepturi data de 10 februarie 2020.

După dezvoltarea necesară a unei noi versiuni informatice de recalculare, care să preia parametrii prevăzuți de decizia sus-menționată, toate casele teritoriale de pensii au emis și au comunicat la plată astfel de decizii. Până la acest moment au fost emise circa 70% din totalul deciziilor care fac obiectul acestui tip de recalculare, creșterea medie a pensiilor fiind de 135 de lei.  

Reamintim, în acest context, că beneficiari sunt aprox. 300.000 de persoane care au fost înscrise la pensie de invaliditate în temeiul Legii nr.19/2000 și care au îndeplinit, respectiv vor îndeplini condițiile pentru pensia de limită de vârstă în temeiul Legii nr.263/2010.

Citește și Recalcularea pensiilor. Ce spune, în acest sens, noua legislație

Valoarea indicelui de corecție care se aplică la punctajul mediu anual, determinat în condițiile art. 95 din Legea nr.263/2010, este cea în vigoare la data la care s-au deschis, respectiv se vor deschide drepturile de pensie pentru limită de vârstă. Pentru anul acesta, indicele de corecție de 1,41, față de 1,20 în 2019 și 1,5 în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel