Recesiune mondială? Nu, economia lumii are probleme mai grave
Autor: Simona Haiduc pe 22 noi 2019 / 18:16 | Mutarea zilei

Se impun multe schimbări

Ultima prognoză publicată de Organizația de cooperare și dezvoltare economică (OECD), cu sediul la Paris, reprezintă un fel de abatere de la linia tradițională a avertismentelor lansate periodic de instituție în legătură cu pericolele care amenință economia mondială. Nu, pericolele nu s-au evaporat, nu au dispărut nicăieri, dar OECD evidențiază în raportul său provocări mult mai grave, scrie agenția Bloomberg. 

Astfel, economistul șef al OECD, Laurence Boone crede că lumea va continua să sufere în următorul deceniu, dacă guvernele se vor limita la decizii pe termen scurt în domeniul financiar - bugerat, fiscal, monetar. ”Cel mai tare ne sperie prognozele tot mai pesimiste, ceea ce reflectă, de fapt, problemele structurale nerezolvate decât rezultatele unor șocuri ciclice. Este greșit să intepretezi aceste mișcări ca factori conjuncturali, ce pot fi rezolvați prin modificarea politicilor fiscale și de creditare. Acest șocuri au un caracter structural”, a subliniat expertul.

Conform prognozelor OECD, economia globală va înregistra anul viitor o creștere de 2,9% și de 3% în 2021. Previziuni care stau însă sub semnul întrebării, ținând cont de tensiunile existente, în special în domeniul comerțului. Pentru că, arată analiștii organizației, chiar dacă restricțiile recent introduse vor fi ridicate, incertitudinea și neîncrederea se vor menține. O stare de spirit care va afecta creșerea investițiilor în programe industriale care, potrivit OECD, vor scădea la aproximativ 1,2% de la 2% în 2018.

Citește și Vine recesiunea? Bogații lumii știu ceva și acționează

Probleme din sfera comerțului și investițiilor înseamnă că guvernele trebuie să-și revizuiască radical politicile. Simpla anulare a tarifelor instituite în ultimii doi ani nu rezolvă nimic. Iată de ce, poate se impune o modificare a normelor globale, cu reducerea subvențiilor care subminează comerțul.

Pe de altă parte, raportul OECD trage un semnal de alarmă în legătură cu politicile ecologice pe fondul devastatoarelor incendii din Brazilia și Australia, dar și a inundațiilor din Veneția, fenomene puse de numeroși experți pe seama schimbărilor climatice. Autorii studiului arată că, pe lângă efectele negative ale emisiilor de gaze cu efect de seră, reacțiile anemice ale guvernelor nu fac decât să agraveze situația. Absența unor măsuri coerente și ferme va avea consecințe pe termen mediu, unele nebănuite în prezent.

”Situația rămâne extrem de fragilă, iar provocările structurale dau fiori pe șira spinării. Avem o singură fereastră de oportunități care ne permite să evităm stagnarea: trebuie restabilită stabilitatea și încrederea, se impun investiții care să fie spre binele tuturor”, a concluzionat Boone

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele